10. 12. 2019

Subjekty:
EKOSPOL

Růst českého stavebnictví skončil, v říjnu mírně kleslo. Vrátí se krize z minulých let?

10. 12. 2019, Praha – České stavebnictví, které v minulých měsících zažívalo období růstu, se musí připravit na hubenější sezónu. V říjnu podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesla stavební produkce meziročně o 0,3 procenta, v porovnání s předchozím měsícem byla nižší o 0,6 procenta. Může se sice zdát, že takto nepatrný pokles nic zásadního neznamená, přesto je opatrnost na místě. Jde totiž o vyvrcholení trendu patrného v předchozích měsících. Růst stavebnictví totiž postupně zpomaloval, až se dostal do říjnového poklesu. Nikterak tomu nepomohla ani bytová výstavba, v celém Česku firmy dokončily o pětinu bytů méně než loni.

Málo příznivá čísla opět přišla hlavně z pražského rezidenčního trhu, když se v říjnu dokončilo v bytových domech jen 251 nových bytů. To je v podstatě jeden středně velký rezidenční projekt. Takové množství je extrémně malé. Problém je, že nejde o jednoměsíční výkyv, ale setrvalý stav. Od začátku roku se v hlavním městě dokončilo jen 3674 bytů v bytových domech, což ani zdaleka nestačí pro přirozenou obnovu bytového fondu. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) uváděl, že je nutné na trhu dodávat každý rok kolem 6000 nových bytů. Tuto hranici však bytová výstavba překonala od roku 2010 pouze jednou v roce 2016 a i tehdy to bylo jen o fous (konkrétně o 92 bytů).
Nová analýza přitom říká, že vhledem k pravidelnému každoročnímu zániku části bytového fondu a očekávanému zrychlenému růstu počtu Pražanů bude potřeba dodávat na trh každý rok až 13 000 nových bytů. To se však za posledních 20 let nepodařilo ani jednou, od roku 2006 dokonce počet dokončených nových bytů nepřesáhl desetitisícovou hranici.
Problém přitom není v nedostatku projektů, v přípravné fázi jsou jich stovky s desítkami tisíc nových bytů. Jen Ekospol nyní chystá 17 projektů se 7000 byty. Zásadní brzdou však je zablokovaný proces povolování nových staveb, který současnou tristní situaci způsobil. Není možné, aby povolování projektu s několika stovkami bytů trvalo pět a více let. Nota bene, pokud je takový záměr v souladu s platným územním plánem. Některé stavební úřady, místo aby takové projekty povolovaly bez zbytečných průtahů, často podléhají nezákonným tlakům místních samospráv a udělení souhlasu neodůvodněně oddalují.
Vedení Prahy by proto mělo výrazně tlačit na jednotlivé městské části, aby tolik potřebnou bytovou výstavbu, která je jedním z nejdůležitějších celoměstských zájmů, nesmyslně neblokovaly. Nebo si snad lokální politici myslí, že právo bydlet ve vlastním mají jen lidé, kteří už byty získali v minulosti? Například při ne úplně průhledných privatizacích, na kterých se místní radnice samy podílely.
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s