18. 10. 2021

Růst základních úrokových sazeb schválený ČNB podpoří další zdražování hypoték

Zájemce o vlastní bydlení, kteří k jeho pořízení plánovali využít hypotečního úvěru, nečekají lehké časy. Banky začaly půjčky na bydlení zdražovat už před časem, nyní se k tomu přidala také Česká národní banka (ČNB). Ta na svém posledním zasedání zvedla základní úrokové sazby o bezprecedentního 0,75 procentního bodu na současných 1,5 procenta. Je to nejvyšší jednorázové zvýšení této sazby od doby, kdy centrální banka začala cílovat inflaci, tedy od roku 1998. Navíc se dá očekávat, že to není poslední zvýšení sazeb.

Průměrná úroková sazba hypotečního úvěru v srpnu vzrostla podle ukazatele Fincentrum Hypoindex na 2,32 procenta. Hypotéky tak nepřetržitě zdražují už od letošního března a tento trend jen tak neskončí. Na zvýšení základních úrokových sazeb centrální bankou vždy reagují komerční banky velmi rychle, další zdražování úvěrů včetně hypotečních je tak blízko.

Pokud proto nyní někdo s koupí nového bytu či domu váhá, neměl by otálet příliš dlouho. Výhodnější podmínky mít dlouho nebude. Společně se zdražováním hypoték stále rostou i ceny nových bytů a domů. Vzhůru je táhnou hlavně zdražující stavební práce a materiál. Dostupnost vlastního bydlení se tak v nejbližší době ještě zhorší. Nejméně tak dlouho, než se konečně povolí více velkých plánovaných rezidenčních projektů s tisíci byty, které umožní úspory z rozsahu. Do té doby zájemcům o vlastní bydlení nezbyde, než sáhnout hlouběji do kapsy.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek