25. 07. 2018

Satelitní lokality velkých měst značně podražily. Lidé se poohlíží po levnějším bydlení ve větší dojezdové vzdálenosti

Bydlení ve třech největších městech v zemi zdražilo během posledních let o desítky procent. Vedle bytů a domů v Praze, Brně a Ostravě zdražují také pozemky v jejich těsné blízkosti. V lokalitách, kde v uplynulých letech vznikala takzvaná satelitní městečka.  Rozšiřuje se proto oblast, odkud jsou lidé ochotni do měst pravidelně dojíždět.

Na okrajích Prahy, Brna i Ostravy nestačí nabídka volných stavebních pozemků uspokojovat poptávku, což vede k růstu jejich cen. „Na hranicích metropole vzrostly jen za poslední rok ceny parcel vhodných k výstavbě rodinných domů až o 20 procent,“ říká k tomu Jan Martina, oblastní ředitel pro Hlavní město Praha společnosti M&M Reality.
Pro ilustraci uvádí příklad zasíťovaného pozemku o velikosti 1000 metrů čtverečních v Praze – Křeslicích, vhodného k okamžité výstavbě, který je aktuálně v nabídce za částku zhruba 7 000 korun za metr čtvereční. To představuje meziroční nárůst přibližně o 1 500 korun na jeden čtvereční metr.
„Aby ušetřili, volí stále více klientů vzdálenější okraj Prahy. Podíváme-li se třeba na východ, tak roste zájem o stavební pozemky v obcích lemujících dálnici D1, a to od oblasti za Říčanami až někam k městu Sázava. Dojezdová vzdálenost, kterou jsou lidé ochotni akceptovat, se v poslední době značně zvětšuje, “ pokračuje Martina.
Také na okraji Brna a v jeho blízkém okolí vzrostly ceny stavebních  pozemků, a to o 10 až 15 procent za posledních dvanáct měsíců. „Trh s pozemky na území Brna kopíruje celkový vývoj prodeje nemovitostí. Navíc je výrazně nepříznivě ovlivněn dosud neschváleným novým územním plánem,“ říká  Jarmila Odehnalová, oblastní manažerka pro Jihomoravský kraj společnosti M&M Reality.    Přímo ve městě je podle ní téměř nemožné získat pozemek, a když už ano, tak si klienti připlatí. „Z poslední doby můžu uvést příklad prodeje pozemku o velikosti 380 metrů čtverečních ve čtvrti Sadová za cenu téměř 12 500 korun za metr čtvereční. O dva roky dříve jsme srovnatelný pozemek prodali za devět tisíc korun za čtvereční metr,“ popisuje Odehnalová.
Této situace dle jejích slov využívají obce v okolí Brna, jako jsou Syrovice, Přízřenice nebo Pohořelice, které přizpůsobily své územní plány,  výstavbu povolily a nyní v nich vznikají další satelitní lokace.
Situaci ve třetím největším městě v zemi popisuje Jakub Čepica, vedoucí na pobočce Ostrava – Poruba společnosti M&M Reality. „Ceny pozemků v okolí Ostravy meziročně vzrostly zhruba o 15 procent. K žádaným okrajovým lokalitám patří například hranice Poruby či Slezské Ostravy. Celková poptávka po stavebních parcelách v Ostravě je stejně jako v Praze a Brně větší, než je jejich aktuální nabídka,“ konstatuje.
Nedávno prodávala Čepicova pobočka například zasíťovaný pozemek v obci Vřesina ležící na západ od Ostravy, a to za 2 100 korun za metr čtvereční. V roce 2016 by podle něho ten samý stál zhruba 1 800 korun za metr čtvereční.
„V Praze a okolí a v dalších velkých aglomeracích očekáváme i v nadcházejících měsících pozvolný nárůst cen lukrativních stavebních pozemků, případně jejich stagnaci, na pokles to zatím nevypadá. Otázkou je, co se bude dít v méně žádaných lokalitách. Zda už bude poptávka klientů ovlivněna například doporučeními České národní banky k úrokovým sazbám hypotečních úvěrů,“ dodává Jan Martina.
­­­­­­­­­­­­­­­­Tisková zpráva: M&M Reality holding

Vývoj Swiss Life Hypoindexu