05. 11. 2020

Savills: Ceny administrativních budov v Praze jsou přiměřené a Česká republika zůstává v rámci regionu bezpečným investičním trhem

Podle nejnovějšího výzkumu společnosti Savills je ocenění pražských kancelářských nemovitostí přiměřené a to i navzdory mírnému nárůstu výnosnosti v prémiovém segmentu během prvního pololetí tohoto roku. Tento celoevropský posun výnosnosti přispěl k rozšíření průměrného rozpětí mezi výnosností evropských prémiových kanceláři a státních dluhopisů zemí Eurozóny na 325 bazických bodů, což je o více než 100 bazických bodů nad dlouhodobým průměrem.

Investorovi musí být kompenzováno riziko investování do nemovitostí namísto do státních dluhopisů, které jsou takzvaně „bezrizikové“. Riziko investic do nemovitostí zahrnuje budoucí reálný růst nájemného a depreciaci. Analýza výnosů evropských kancelářských nemovitostí provedená spol. Savills využívá metodiku, která hodnotí fundamentální ocenění prémiových kanceláří v porovnání s tržním oceněním napříč 23 evropskými trhy včetně Prahy.
Nejnovější analýza výnosů evropských kancelářských nemovitostí, zveřejněná v říjnu, ukázala, že ocenění nemovitostí na většině evropských kancelářských trhů (15 z 23) je na konci druhého čtvrtletí roku 2020 přiměřené, a to i přes omezené vyhlídky na růst nájemného. Současně s tím, jak správci diverzifikovaných portfolií pokračují v navyšování jejich nemovitostní složky, budou rekordně nízké výnosy státních dluhopisů i nadále činit investice do prémiových kanceláří atraktivními.
Nízká míra neobsazenosti pražských kanceláří ve výši 6,1 %, pomalé tempo dodávání nových kancelářských prostorů na trh a vysoká likvidita, kterou disponují institucionální investoři, významně snižuje riziko.
„Tento výzkum jasně ukazuje, že pražské prémiové kancelářské nemovitosti jsou  oceněné přiměřeně, i s tím, že by výnosnost mohla ještě klesnout. Jak z výzkumu vyplývá, současná výnosnost prémiových kanceláří ve výši 4,10 % je o 22 bazických bodů nad svou fundamentální úrovní. Praha i Česká republika jsou i nadále v rámci regionu bezpečným útočištěm pro kapitál díky silným tržním fundamentům.“ říká Fraser Watson,  ředitel v oddělení investic spol. Savills ČR a SR. „V dnešní éře nízkovýnosových dluhopisů bude rizikově vážená výnosnost pražských kanceláří i nadále přitahovat investory.“