20. 10. 2023

Savills registruje rekordní průmyslovou výstavbu. V Česku je rozestavěno 1,4 milionů m2 a staví se největší nájemní hala v historii

Savills již od prvního čtvrtletí 2023 eviduje kolem 1,4 milionu m2 průmyslových ploch určených k pronájmu, které se nachází v různých fázích výstavby, a tyto rekordní hodnoty platily i ve druhém kvartále. Je to nejvíce v historii průmyslového trhu v České republice. Minimálně 60 % z těchto prostor, tedy téměř 833 000 m2, je již předpronajato. Nejvíce z těchto předpronajatých průmyslových ploch se staví pro nájemce z výrobního sektoru (38 %), následuje maloobchod (30 %) a logistika (16 %). Největším rozestavěným objektem je budova stavěná na míru pro maloobchodní řetězec H&M.

Jana Čožíková, Associate Industrial Agency v Savills, říká: „Vysoká aktivita developerů a rekordní výstavba je jednoznačně pozitivním znamením. Nejen, že ovlivňuje výši nájemného průmyslových a logistických nemovitostí, kdy již nyní pozorujeme mírný meziroční pokles, ale také míru neobsazenosti, která představuje meziroční nárůst. Důvěra trhu v novou výstavbu vytváří ideální podmínky pro příchod nových nájemců, i pro možný růst etablovaných firem. Potvrzuje se tak staré pravidlo „nabídka vytváří poptávku“. Dobrou zprávou je také kvalita nájemců napříč výrobním, maloobchodním a logistickým sektorem.”

Nejvíce průmyslových ploch bylo v červnu rozestavěno v Karlovarském kraji a to téměř 336 000 m2. Důvodem je stavba nového logistického centra pro H&M o velikosti 233 700 m2 a výstavba distribučního centra pro Goodyear (60 600 m2), která vyrůstá v Panattoni Parku Cheb East. Nájemní závazek, který podepsala společnost H&M, je zároveň největší nájemní transakcí v celé historii trhu pronájmů průmyslových hal v České republice.

Výstavba průmyslových prostor v jednotlivých regionech

Plzeňsko má rozestavěno téměř 207 000 m2. V tomto regionu staví například společnost Arete halu pro firmu Duvenbeck o velikosti 31 000 m2 v Rokycanech. V Plzeňském kraji byl také v červnu výrazný podíl spekulativní výstavby a byla zde volná přibližně polovina všech rozestavěných ploch o rozloze 102 000 m2.

V Jihomoravském kraji je rozestavěno 187 000 m2. Největší výrobní hala, která se nyní v tomto kraji staví je hala v CTParku Blučina, budovaná na míru pro společnost Inventec (52 600 m2).

REKLAMA

Na Ústecku je rozestavěno 165 000 m2 nájemních průmyslových ploch. Staví se tady prostory například pro společnost FielmannGarbe Parku Chomutov (29 600 m2) nebo pro Fiege CTParku Žatec (18 500 m2). V červnu bylo v rámci probíhající výstavby volných 72 000 m2.

Praha a její nejbližší okolí měla v polovině letošního roku rozestavěno 137 000 m2 a téměř všechna tato výstavba byla spekulativní. Většina rozestavěných prostor, konkrétně 111 000 m2, byla tedy stále volná a nabízena k pronájmu. Největší budovy na tomto dílčím trhu staví spekulativně CTP v Kozomíně, u dálnice D8.

Historicky, a platí to i v současnosti, se nejméně stavěly skladové a výrobní prostory určené k pronájmu na Zlínsku, Vysočině, v Jižních Čechách, Pardubicku a Hradecku.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu