07. 07. 2015

Sílící poptávka po nových bytech zvýší jejich ceny i úroky hypoték. Oslabení však developeři nečekají

„Stoupající oživení trhu v roce 2015 cítíme na větším zájmu klientů primárně o byty 3+kk a 4+kk rodinného charakteru. Poptávka po velkých bytech je nejsilnější hned při zahájení prodejů, nejvíce kupující zajímají byty 4+kk se zahradou a levnější byty 4+kk v patrech. Během výstavby a s jejím koncem pak vzrůstá zájem o menší byty 3+kk a také byty 2+kk,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, která stojí za výstavbou moderní čtvrti Nové Chabry pro tisíce rezidentů v Praze 8.

Díky lepšící se ekonomické situaci lidé opět získali sebedůvěru. Reagují na minimální úrokové sazby hypoték i nízké ceny nových bytů, které se stále drží až o čtvrtinu níž než před sedmi lety. Poptávku po velkých bytech odborníci zaznamenali především u kvalitních projektů v atraktivních lokalitách, s dobře dostupnou občanskou vybaveností, čistým vzduchem a bezpečným okolím. Menší byty hned u metra naopak zajímají především investory.

„Nepředpokládáme, že pravděpodobné zdražení hypoték během několika měsíců až jednoho roku sílící poptávku opět oslabí. Lidé touží po pohodlí. Chtějí bydlet v kultivovaném prostředí v bytě s moderními technologiemi. Novostavbu volí také proto, aby nemuseli za pár let řešit starosti s rekonstrukcí,“ míní Tal Grozner.

Koupě menšího bytu na pronájem je navíc podle Groznera stále velmi výhodnou investicí. Mnoho rezidentů, kteří zakoupili velký byt pro sebe a svou rodinu, následně díky příjemnému poměru cen a úrokových sazeb bank investuje ještě do menšího bytu. Vyloženě malé byty 1+kk však v rezidenčních projektech rodinného typu už příliš netáhnou.

REKLAMA

Společnými klíčovými faktory pro páry, rodiny, ale i singles při rozhodování, jaký byt pořídit, jsou lokalita a cena. „Naopak faktor blízkosti MHD a dostupnosti centra řeší mnohem více mladí lidé než rodiny s dětmi. Ty spíše preferují snadno dostupnou infrastrukturu pro výlety autem ven z města,“ porovnal Tal Grozner.

S rostoucí poptávkou, jejíž podobné tempo developeři prognózují i pro další rok, se ode dna mírně odlepí i ceny novostaveb. V následujících letech průměrně o dvě procenta. Ceny porostou společně s výší stavebních nákladů, požadavky na energetickou náročnost budov i například zdražováním pozemků. Podraží tak především projekty, které jsou zatím pouze „na papíře“.

Pro určení prodejní ceny je podle odborníků zásadním faktorem lokalita a renovovaná mikrolokalita projektu, kulturní i sportovní vyžití uvnitř nebo v blízkosti projektu, ale také zázemí se školkou, obchody nebo restaurací. Následuje kvalita provedení a dispozice bytu.

„Důležité, ovšem vždy upravitelné, je také standardní vybavení bytu. Klienti všeobecně mají zájem vybrat si materiály počínaje kvalitními obklady, dveřmi a podlahami, konče okny a zdivem. Stejně tak ale vyžadují stále větší slevy a nízké ceny. Jak jsme se přesvědčili v Nových Chabrech, promo akce a startovací slevy lákají zvlášť kupující velkých bytů 4+kk,“ doplnil Tal Grozner.

Tisková zpráva Star Group

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek