19. 10. 2021

Skupina ČSOB ohlašuje pokračující zvyšování úrokových sazeb hypoték

S ohledem na současné inflační vlivy i očekávané zvyšování základní sazby Českou národní bankou pokračuje v posledních týdnech rychlý růst dlouhodobých úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Skupina ČSOB proto zvyšuje úrokové sazby u všech fixací hypoték. K navýšení dojde od pondělí 25. října. Nově bude úroková sazba u nejčastěji využívané hypotéky s fixací na 5 let a LTV 80 ve výši 3,59 %.

U delších fixací na 5 a více let dochází ke zvýšení úrokových sazeb o 0,5 %. Jednoleté a tříleté fixace porostou ještě výrazněji. Delší fixace tak budou pro nové zákazníky od konce října výhodnější.

„V návaznosti na vývoj české ekonomiky a zvyšující se inflaci dochází k rychlému růstu úrokových sazeb, který jsme nuceni přenést i do naší nabídky hypoték. Očekávám, že se zvýšením úrokových sazeb hypoték bude spojeno také určité ochlazení hypotečního trhu, který od začátku pandemie Covid-19 zaznamenával rekordní výsledky. Vyšší sazby také výrazněji utlumí zájem o předčasné refinancování stávajících úvěrů, který se na rekordních číslech významně podílel,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Nejnižší možná sazba pro fixaci na 5 let a LTV 80 bude ve výši 3,59 %.

Délka fixace 1 rok 3 roky 5 let 7 let 10 let
Úvěr 70 % 3,79 3,69 3,49 3,49 3,49
Úvěr 80 % 3,89 3,79 3,59 3,59 3,59
Úvěr 90 % 4,39 4,29 4,09 4,09 4,09

REKLAMA

Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období.

V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2procentního bodu.

Nové úrokové sazby platí pro žadatele u ČSOB a Hypoteční banky od 25. října 2021.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek