16. 08. 2021

Snížená nabídka novostaveb v centru Prahy zvyšuje zájem o zrekonstruované byty

Hlad po bydlení v Praze začíná stírat rozdíl mezi novými a staršími byty. Zejména v centru města se podle aktuálních dat společnosti Flat Zone starší byt nabízí za obdobnou cenu jako byt nový. Jejich nabídka je zde oproti novostavbám přitom zhruba trojnásobná. Uvedený trend nahrává realitním investorům, kteří se na rekonstrukce původní zástavby zaměřují. Zájem o starší rekonstruované byty určené pro vlastní bydlení nebo dlouhodobý pronájem proto také roste.

Ke konci prvního čtvrtletí tohoto roku se cena nového bytu na Praze 1 a 2 pohybovala okolo 164 000 korun na m2, u starších to bylo 172 920 (Praha 1) a 138 649 (Praha 2) korun na m2, ukazují data Flat Zone. Ke konci čtvrtletí zde přitom bylo k prodeji 213 nových a hned 624 starších bytů. Nabídka starších bytů v samém centru metropole je tedy téměř trojnásobná. Na Praze 1 a 2 se nabízí přibližně 17,5 procenta ze všech starých bytů v hlavním městě.
Před rokem se jich zde nabízelo 16,8 procent.
O nabídku bytů, které máme nyní na Praze 1, 2 a v širším centru města, zaznamenáváme v posledních měsících zvýšený zájem. Tyto zrekonstruované byty představují vhodnou protiváhu k novostavbám. Kvůli omezené možnosti nové výstavby v těchto lokalitách se tak uvedené nemovitosti stávají příležitostí nejen pro vlastní bydlení, ale i výhodnou investicí,“ vysvětluje Serge Mayer, člen představenstva společnosti ACORD Invest.
Pro ilustraci, na Praze 1 bylo v roce 2020 podle Českého statistického úřadu dokončeno 8 bytů, což je nejméně ze všech správních obvodů hlavního města.
Rychlost povolovacího procesu je nicméně jen jedním z faktorů. Poptávka po starších bytech v centru města roste mimo jiné i díky trendu singles či bezdětných párů, kteří tolik nelpí na přepravě autem a zároveň vyhledávají centrum dění, kde mají kulturu, gastronomii a další společenské vyžití takřka nadosah. Dalším faktorem je cenová stabilita a vyšší likvidita bytů v centru, jelikož často bývají cílem poptávky investorů z tuzemska i zahraničí v daleko větší míře než byty na periferii,“ dodává Mayer.
Vybavení starších bytových domů v historické zástavbě, které prošly rekonstrukcí, se přitom příliš od novostaveb neliší. V některých případech přináší dokonce ještě vyšší standard. Takové byty mají například třívrstvé dřevěné podlahy, podlahové vytápění, nová celodřevěná špaletová okna, akustické sádrokartonové konstrukce, vzduchotechnické jednotky, připojení na internet a elektrické vytápění. Samozřejmostí jsou často balkóny, terasy i společné výtahy a kamerový systém. Měřiče spotřeby studené vody jsou zpravidla uvnitř každého z bytů. V domech nechybí ani požární hlásiče, kouřová a pohybová čidla, magnetické zámky a někdy také automatický parkovací systém.
Atraktivnější jsou pro zájemce domy, které se rekonstruují kompletně, díky čemuž je požadovaný standard zajištěn v celém objektu. A to jak ve společných prostorech, tak především v jednotlivých bytech. Byty se využívají jak pro vlastní bydlení, tak pro dlouhodobý pronájem,“ uzavírá Mayer.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek