15. 10. 2019

Soutěž zhodnotí zdravé vnitřní prostředí kanceláří, nově také obchodů a průmyslových hal

Praha 14. října 2019 – Zdravé vnitřní prostředí budov je aktuálním tématem nejen v kancelářích. Česká rada pro šetrné budovy proto odborně zaštiťuje kategorii Zdravé prostředí a udržitelnost v rámci rozšířené soutěže CBRE Art of Space Awards. Ta navazuje na velmi úspěšný projekt CBRE Zasedačka roku. Kromě kanceláří bude kategorie z hlediska zdravého vnitřního prostředí a udržitelnosti nově hodnotit také obchody, restaurace či průmyslové objekty.

V budovách trávíme až 90 procent našeho času. Kvalitní vnitřní prostředí je proto velmi důležité. Ovlivňuje nejen naše zdraví a pocity, ale také produktivitu práce, což je samozřejmě velmi podstatné z hlediska zaměstnavatelů. Proto také čím dál tím více firem klade na kvalitní a zdravé vnitřní prostředí v budovách důraz. „Téma kvality vnitřního prostředí a udržitelnosti začíná ve společnosti čím dál tím více rezonovat. Stále častěji se setkáváme s tím, že investor od architekta požaduje navržení budovy, která bude mít zdravé vnitřní prostředí již ve svých genech,“ řekla výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy Simona Kalvoda.
Růst zájmu o budovy nabízející zdravé vnitřní prostředí je jistě ovlivněn také činností České rady pro šetrné budovy, která s tímto tématem dlouhodobě seznamuje laickou i odbornou veřejnost. „Paradigma se začíná měnit. Šetrné stavebnictví již dávno není jen synonymem pro energetické úspory. Budovy jsou zde pro člověka a ten se v nich musí cítit dobře. To je podstatné,“ vysvětlila Kalvoda.
Od Zasedačky roku k Art of Space Awards
„Trh realit se v České republice dynamicky mění. Netýká se to jen kanceláří, proto jsme se rozhodli tuto soutěž rozšířit také o oblast retailu a industriálu. Chceme dát příležitost všem projektům a inspirovat tak ostatní, co vše lze v prostorech atraktivně a zároveň prakticky realizovat. Mojí srdcovou záležitostí budou vždy kanceláře, ale nyní si přejeme ukázat, jak velký pokrok se děje napříč celým realitním trhem,“ řekl k rozšíření zaměření soutěže Managing Director pořádající společnosti CBRE Richard Curran.
Česká rada pro šetrné budovy je dlouholetým partnerem soutěže CBRE Zasedačka roku, kterou za pět let existence prošlo přes 400 firem a zvítězilo 35 nejlepších. Projekty hodnotí přední odborníci na design, technologie, inovace, realitní trh nebo zdravé prostředí. Předsedkyní odborné poroty je tradičně světoznámá architektka a designérka Eva Jiřičná. Loňským vítězem kategorie Zdravá kancelář, kterou zaštiťuje Česká rada pro šetrné budovy, se stala leasingová společnost Arval.
Po pěti úspěšných ročnících se soutěž letos mění na CBRE Art of Space Awards. Reaguje tak na aktuální posun ke komplexnosti ve vnímání budov. Soutěž již tedy nebude posuzovat jen prostředí kanceláří, ale zaměří se i na obchody, restaurace, kavárny, sklady nebo průmyslové haly.
Česká rada pro šetrné budovy podporuje Zdravé prostředí a udržitelnost
Kategorie Zdravé prostředí a udržitelnost hodnotí to, jak prostor ovlivňuje zdraví a duševní pohodu zaměstnanců či zákazníků. Porotu bude zajímat kvalita vzduchu, akustika, světlo či ergonomie pracovního místa a ocení také kroky investora a autora projektu v oblasti ochrany životního prostředí. Posun soutěže do dalších odvětví ekonomiky Rada vítá. „Šetrná výstavba je hnacím motorem kvality v oblasti stavebnictví s důrazem na co nejmenší dopady nejen na životní prostředí, ale především na člověka. Důkazem je rostoucí počet budov, které se pyšní certifikáty udržitelného rozvoje,“ poznamenala Kalvoda.
Jak přihlásit svůj projekt?
Kvalitní projekty kanceláří, obchodů nebo průmyslových staveb, reflektující kvalitu vnitřního prostředí, je možné v rámci CBRE Art of Space Awards přihlásit do kategorie Zdravé prostředí a udržitelnost na www.artofspace.cz do 30. listopadu. Výsledky CBRE Art of Space Awards budou vyhlášeny v březnu příštího roku.
Více informací najdete na www.czgbc.org.
Tisková zpráva České rady pro šetrné budovy

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu