04. 05. 2016

Správa nájemních nemovitostí: Jak si zajistit maximální výnos a eliminovat riziko neplatičů?

Pokud vlastníte investiční nemovitost, je ve vašem zájmu dosáhnout dvou cílů: najít dlouhodobého nájemníka a dostávat každý měsíc pravidelnou platbu nájemného. Najít si spolehlivého a slušného zájemce o bydlení je klíčovým předpokladem k tomu, abyste veškeré problémy spojené s výhodným zhodnocováním nemovitosti preventivně snížili na minimum. V situaci, kdy počet notorických neplatičů a dlužníků v prodlení stále narůstá, to není snadný úkol. Jen v České republice má nesplacené závazky každý dvanáctý člověk. Podle sdružení Solus, které se zabývá prevencí předlužování a zvyšováním vymahatelnosti stávajících dluhů, má závazky po splatnosti více než 8 % dospělých lidí. Toto číslo nutí k větší obezřetnosti při hledání.

Jak najít solidního a perspektivního nájemníka?

Spoléhat se na sympatický vzhled a dobré slovo není rozumné, zvláště máte-li bohaté zkušenosti s dlouhodobě neúspěšným obsazováním nájemní nemovitosti. Situace je výrazně problematičtější v krajích s vysokou zadlužeností a nízkými průměrnými příjmy, jako je Ústecký, Karlovarský, Liberecký či Moravskoslezský kraj. Spíše než hledat na vlastní pěst a spoléhat se na vlastní úsudek je lepší obrátit se na realitní společnost. „Riziko neplatičů preventivně snižujeme důkladným prověřováním každého nájemníka. Tyto úkony standardně zahrnují prověření bezdlužnosti a případných exekucí, ale zajímáme se také o trvalé bydliště a stávající zaměstnání. Díky zkušenostem a odborným znalostem dosahujeme průměrně 98% obsazenosti,“ říká David Novotný, majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates International, která nabízí vedle investičního poradenství i kompletní správu nemovitostí, od prověření zájemců o bydlení přes vybírání nájemného až po vyúčtování služeb, energií, zajištění oprav a pravidelné údržby. Zajistí také komunikaci s nájemníky, úřady a dílčími dodavateli tak, aby byl pronajímatel bez všech těchto běžných starostí.

„Veškeré informace o nemovitosti i podrobné vyúčtování je vždy každému klientovi k dispozici v našem online systému,“ dodává Novotný. Poskytované služby pokrývají celý investiční cyklus, od vyhledání výhodné nabídky na investici nebo pro vlastní užívání přes nákup, správu a prodej. Pod jednou střechou tak dostanete celý komplex služeb a vše budete řešit jen s jednou kontaktní osobou.

Úspora času, financí i nervů

REKLAMA

Každý, kdo má zkušenosti s pronajímáním nemovitosti, ví, že vykonávání její správy se pojí s celou řadou kompetencí. Na počátku celého pronajímacího cyklu je třeba zvládnout roli realitního makléře a inzerenta, časem se k tomu s prvním nájemníkem přidávají právní a účetní znalosti. K tomu je nutné čas od času fungovat jako opravář, uklízečka, malíř a v případě nepříjemností i jako vymahač a vyhazovač. Riziko neplatičů může dokonce ohrozit výnosy, které jste si pečlivě vypočítali na papíře, a tím vás připravit o radost z příjemného výdělku ze zhodnocované nemovitosti. Jistému riziku se kvůli lidskému faktoru nelze vyhnout nikdy, neboť se nájemníci mohou dostat do těžké životní situace a zůstat v platební neschopnosti.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu