20. 11. 2018

Stane se slovo „singles“ realitním pojmem?

Čím dál častěji se setkáváme s pojmem „singles“. Toto slovo už nevypovídá jen o tom, zdali má jedinec partnera, ale nyní i o tom, jaké jsou jeho šance na vlastní bydlení. Být sám má výhody, banky ale single klientovi vysvětlí, že jako žadatel o hypotéku, to bude mít těžké.

Singl se označuje osoba, která prožívá svůj život sama bez partnera z různých důvodů. Je to člověk nezadaný a bydlící sám. Nejčastěji to jsou lidé ve věku 25 až 40 let, vysokoškolsky vzdělaní. Nejčastěji bydlí v pronajatém bytě, ale začíná i stoupat počet těch, kteří mají vlastní bydlení. U nemovitostí preferují menší velikost bytu, důraz kladou především na efektivní využití dispozic bytu, preferují kvalitní vybavení a důležitá je pro ně dostupnost do centra města.
„V počtu singles klientů zaznamenáváme mírný nárůst. O koupi bytu mají zájem lidi z nadnárodních společností a IT firem, kde mají vyšší příjmy,“ říká Lucie Bilá, ředitelka kanceláře CENTURY 21 General.
Šance na vlastní bydlení
Že se zpřísňují podmínky pro získání hypotéky, už víme. V čem ale spočívá problém této specifické skupiny žadatelů? Jsou třetí největší skupinou zájemců o byt a odborníci počítají, že jejich počet bude stoupat. Jsou to především mladí lidé, co se do Prahy stěhují za prací a hledají vlastní bydlení. Žadatelé musí od října prokázat vyšší příjmy a schopnost úvěr splácet. „Pro singles to tedy znamená, že jejich příjem musí být dostatečně velký, aby hypotéku zvládli sami. Výše dluhu nesmí překročit devítinásobek ročního příjmu žadatele. Navíc na splácení by měl vykládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu,“ vysvětluje Lucie Bilá, ředitelka kanceláře CENTURY 21 General. Klíčovým slovem v nových hypotékách je zkratka LTV (Loan to value), kromě bonity klienta je to další z ukazatelů, jakým se průběh hypotéky bude řídit. Vyjadřuje podíl mezi výší úvěru a cenou nemovitosti. V praxi pak platí, že čím vyšší LTV, tím pro banku rizikovější klient. Historicky výhodné byly hypotéky do 70 % LTV, které měly nejnižší úrok, ty jsou ale dnes už minulostí. Aktuálně banky poskytují hypotéky na 80 % až 90 % LTV, ty ale klient splácí s nejvyšším možným úrokem. Odborníci předpokládají, že pro řadu žadatelů zůstane sen o vlastním bydlení opravdu jen snem.
Nadějí je ručitel
Každý problém mívá své řešení a v tomto případě jím může být ručení spoludlužníka. Bankovní instituce vyžadují při každé půjčce nebo úvěru ručení. Může to být nemovitost, movité věci, a pozor, i osoby. V takovém případě jde o roli ručitele, to znamená spoludlužníka. „V případě, že dlužník není schopný dostát svému závazku vůči bance a půjčku splácet, banka se obrátí na spoludlužníka, který má stejné povinnosti a závazky jako dlužník. Z tohoto vztahu tak může pro spoludlužníka vyplynout řada problémů, jako možná exekuce či nemožnost získání vlastního úvěru,“ upozorňuje Lucie Bilá, ředitelka kanceláře CENTURY 21 General.
Změní se od února realitní trh?
Taková situace s sebou přináší řadu prognóz. Logicky se nabízí, že většina lidí bude muset zůstat v nájmu, tím se bude i dále zvedat poptávka po bytech k pronájmu, a tím by mohly klesnout ceny nemovitostí. Odborníci počítají i s možností, že s poklesem poptávky po nemovitostech, klesne jejich cena. „Počítáme s nárůstem cen nájemného, neboť kvůli zpřísnění hypoték klienti nedosáhnou na koupi bytu. Rovněž očekáváme pokles zájmu o dražší byty, říká Lucie Bilá, ředitelka kanceláře CENTURY 21 General.
Čekání na lepší časy
Z dostupných statistik Českého statistického úřadu vyplývá, že bychom se ale měli mít lépe. Tedy alespoň co se realitního trhu týče. V roce 2017 byla dokončená výstavba 28 569 nemovitostí, z toho 9 264 v bytových domech, v roce 2016 to bylo 14 567 v bytových domech. Pro první pololetí tohoto roku je to celkem 4 417 bytových jednotek v bytových domech. A ve stejném období tohoto roku byla zahájena výstavba 3 758 bytových jednotek v bytových domech. Nabídka nemovitostí by tedy mohla být zase o něco větší, přesto je stále nedostatečná.
Tisková zpráva CENTURY 21

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek