06. 02. 2019

Stavebnictví má za sebou úspěšný rok, bytová výstavba však stále pokulhává za poptávkou

České stavebnictví má za sebou úspěšný rok. Stavební produkce loni podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně vzrostla 8,4 procenta. Na tomto růstu se podílelo jak pozemní, tak inženýrské stavitelství. Velké stavební firmy loni uzavřely více než 63 tisíc zakázek s celkovou hodnotou 235,9 miliardy korun, což bylo o 16,4 procenta více než o rok dříve. Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky vzrostla o 13 procent na 3,7 milionu korun. Naopak počet vydaných stavebních povolení klesl o 3,6 procenta.

Loni se začalo stavět také více bytů, v celé republice začaly firmy stavět 33 121 nových bytů (tedy o 5,1 procenta více než o rok dříve). V tom jsou však zahrnuty i rekonstrukce stávajících budov, kde by mělo vzniknout přes 5,5 tisíce bytů. Také v Praze tento ukazatel o něco vzrostl, když se začalo stavět 4218 bytů, přičemž v novostavbách jich bylo 3553. Pokud jde o bytové domy, tak zde začalo vznikat 2687 nových bytů. To je sice o rovných 200 víc než v roce 2017, přesto ani tento nepatrný nárůst současnou krizi na realitním trhu příliš neovlivní.
Pořád je to totiž výrazně méně, než kolik nových bytů v rezidenčních projektech se ročně prodá. Loni developeři prodali celkem 4530 nových bytů. Přestože jde o nejhorší číslo za posledních šest let, i tak to vedlo k prohloubení deficitu dostupných bytů. Ten se jen za loňský rok navýšil o více než 1800 bytů. To je rozdíl mezi reálnými prodeji a zahájenou výstavbou.
Zajímavé je také porovnání mezi kraji. Praha loni definitivně ztratila první pozici v bytové výstavbě, když ji v čele tohoto žebříčku vystřídal Středočeský kraj. Tam se nově začalo stavět 5465 nových bytů, což je takřka o dva tisíce více než v hlavním městě. Potvrzuje se tak to, že lidé z Prahy utíkají bydlet do okolních obcí, které kvůli neschopnosti hlavního města vyřešit problém s nedostupným bydlením zažívají nezdravý enormní růst. S velkým přílivem uprchlíků z Prahy se Středočeský kraj bude muset vyrovnávat i v příštích letech, protože se nezdá, že by se problém se zaseknutou bytovou výstavbou podařilo magistrátu v dohledné době vyřešit.
Recept je přitom jednoduchý: urychleně odblokovat výstavbu na rozvojových územích a připravit nové plochy pro bydlení. Zároveň dát pokyn stavebním úřadům, aby žádosti investorů posuzovaly výrazně rychleji. To se týká i městských firem, které se často ke stavebním záměrům vyjadřují. Není možné, aby to jedné společnosti trvalo tři měsíce a jiná se nevyjádřila ani po roce. Dokud bude vedení města, které nominuje lidi do vedení těchto firem, tyto průtahy tolerovat, tak jakékoliv sliby o vyřešení bytové krize budou pouhými bezobsažnými proklamacemi.
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek