06. 02. 2019

Stavebnictví zakončilo rok důstojně, lepší časy má však za sebou

Stavební produkce si alespoň trochu vylepšila reputaci a po listopadové nule vykázala meziroční růst na úrovni 3,9 %. Po očištění o rozdílný počet pracovních dní to bylo o 5,3 %. Produkce pozemního stavitelství meziročně vzrostla o 3,6 %, produkce inženýrského stavitelství pak o 4,8 %. Ačkoli se jedná o solidní výsledek, éra dvouciferných růstů je již zřejmě definitivně za námi.

Výrazný růst stavební výroby neočekáváme ani v následujících měsících. Teploty se drží u bodu mrazu, takže na časnější zahájení stavební sezóny to zatím nevypadá. Sektor navíc stále bojuje s nedostatkem pracovní síly, a tak současnou vysokou poptávku po stavebních pracech není ani schopen uspokojit. I ta ale zřejmě v letošním roce nebude již tak vysoká. Rychlý růst mezd ukrajuje firmám ze ziskových marží a zužuje tak prostor na další investice do výrobních kapacit. Nohu z plynu zřejmě sundá i inženýrské stavitelství, které bylo loni podporováno investicemi veřejného sektoru. Ten byl nucen rychle dočerpat část peněz z fondů EU. Za celý letošní rok tak očekáváme, že stavebnictví přidá pouze 0,5 %. V loňském roce to bylo o 8,4 %.

JANA STECKEROVÁ, KOMERČNÍ BANKA

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek