09. 05. 2019

Stavebnictví zpět ve dvojciferných číslech

Stavební výroba v březnu potěšila dvojciferným tempem růstu, když jeho dynamika dosáhla v meziročním srovnání 11,6 %. Pozitivně překvapilo především inženýrské stavitelství, kde se produkce meziročně zvýšila o vysokých 18,5 %.

Tomuto segmentu by se mělo velmi dobře dařit i po zbytek letošního roku. Jak v oblasti silniční, tak i železniční infrastruktury je totiž naplánováno velké množství projektů. Solidní výsledek v březnu předvedlo i pozemní stavitelství, jehož produkce meziročně stoupla o 9,9 %. I pro tento sektor zůstávají vyhlídky velmi dobré. Dostatek poptávky bude zajišťovat pokračující investiční aktivita firem i zájem o rezidenční bydlení. Růstu stavební výroby v březnu pomohla i nízká srovnávací základna z loňského roku. Loni touto dobou totiž stavební sektor rostl jen o necelé jedno procento, takže nad tímto výsledkem nebylo těžké vyhrát. Zároveň byl letošní březen výrazně teplejší než ten loňský.

V letošním roce by stavební výroba měla vzrůst o 4,3 %, po loňských 9,8 %. Důvodem zpomalení však není ani tak pokles poptávky, jako nedostatek pracovních sil, které stále zůstávají hlavní brzdou sektoru.

JANA STECKEROVÁ, KOMERČNÍ BANKA

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek