14. 12. 2018

Středočeský kraj se rozrůstá a doplácí tak na neschopnost Prahy plánovat a stavět

Bytová výstavba v hlavním městě se prakticky zastavila, když se v říjnu nezačal stavět ani jeden nový byt v bytových domech. Vyvrcholil tím dlouhodobý problém, který se už dávno netýká jen Prahy, ale i okolních obcí. Lidé, kteří na pražském trhu nenajdou vhodný byt, se totiž stále častěji stěhují za hranice hlavního města. Způsobují tím problémy hlavně okolním malým obcím, které se musí potýkat s abnormálně vysokým rozvojem. Přesun lidí do středních Čech nyní potvrdila i aktuální data Českého statistického úřadu, podle nichž se do Středočeského kraje z Prahy přestěhovalo o takřka 100 tisíc lidí více, než opačným směrem. Nejvíce lidí přibylo v Jesenici, Milovicích a Říčanech.

Praha tak svou neschopností paralyzuje i další města a obce v okolí. Problémům se však ani tak nevyhne. Většina z těchto lidí se sice odstěhovala, ale dobře placenou práci v hlavním městě neopustila. Každodenně tak dojíždí a komplikují tím dopravu na všech příjezdových cestách. Že je situace opravdu kritická, potvrdí každý, kdo se někdy pokoušel dostat do Prahy v ranní špičce. Auta stojí dlouhé minuty zablokovaná v zácpách, cestující v autobusech a vlacích často stojí namačkaní v uličkách přeplněných dopravních prostředků. Ani jejich kapacita totiž zvyšující se migraci pracovní síly už nestačí.
Jedinou cestou, jak z toho ven, je začít stavět. Praha má dostatek vhodných rozvojových ploch, na kterých mohou vyrůst desítky tisíc nových bytů. Ty nejen že udrží pracující v hlavním městě, ale pokud bude povoleno více velkých konkurenčních rezidenčních projektů, tak budou mít pozitivní vliv na cenu bytů. Jen dostatečná nabídka totiž může jejich cenu snížit a učinit vlastní bydlení dostupné více lidem.
Vedení hlavního města by proto nemělo otálet a urychleně odblokovat rozvojové lokality a zaseklý povolovací proces. Projekty připravené jsou, nyní by měly zrychlit stavební úřady. Přehazovat vlastní problémy na okolní obce totiž nelze do nekonečna.
RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek