18. 10. 2019

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Studenti si v novém ročníku architektonické soutěže Central Group rozdělí 175 tisíc Kč. Vítěz získá i stáž u architekta Pleskota

18. 10. 2019, Praha Central Group vyhlásil již 12. ročník studentské architektonické soutěže. Tématem je stejně jako v loňském ročníku “Unikátní stavba na komplikovaném místě v Praze“. Soutěží se celkem o 175 tisíc korun a prestižní stáž u renomovaného architekta Josefa Pleskota. Studenti mohou odevzdávat své návrhy až do 15. ledna 2020. V porotě zasednou architekti Zdeněk Lukeš, David Vávra, Adam Gebrian a Ondřej Chybík. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny v polovině února příštího roku.

Naše metropole má na svém území řadu pozemků či zákoutí, které jsou stavebně na první pohled neuchopitelné. Jsou to ale často místa, která i přesto mohou mít velmi zajímavý potenciál. Ukázal to i minulý ročník, do kterého studenti přihlásili bezmála 40 soutěžních návrhů. „Téma loňského ročníku soutěže mělo mezi studenty i odbornou veřejností velký ohlas. Proto jsme se rozhodli v novém ročníku soutěže s tímto atraktivním tématem pokračovat. Chceme poznat další místa v Praze, která si doslova říkají o nějaké zajímavé využití a netradiční řešení. Jsem přesvědčen, že je studenti i letos v Praze najdou a přijdou opět s dalšími originálními nápady,“ komentoval zadání soutěže šéf Central Group Dušan Kunovský.
Studenti budou moci do soutěže zpracovat zcela nový návrh nebo přihlásit všechny své školní práce z uplynulých tří let, které podle jejich názoru splňují kritéria zadání. Nesmí se však jednat o návrhy, které odevzdali v minulém ročníku soutěže. Na hodnocení projektů se budou podílet přední odborníci v již tradiční sestavě: historik architektury Zdeněk Lukeš, popularizátoři architektury Adam Gebrian s Davidem Vávrou nebo vítěz jednoho z dřívějších ročníků studentské soutěže a dnes již renomovaný architekt nové generace Ondřej Chybík.
„Téma soutěže je velice silné, protože najít si nějaké nečekané místo a přemýšlet o něm, co by se tam dalo udělat a jak ho provázat s okolím, je myslím něco, co je vzrušující ať už pro studenta, nebo hotového architekta,“ ocenil zadání soutěže předseda poroty Zdeněk Lukeš.
Vítěz získá finanční odměnu 100 tisíc korun a také stáž v ateliéru slavného českého architekta Josefa Pleskota. Druhý nejlepší návrh potom 50 tisíc a třetí 25 tisíc korun. Stáž u Josefa Pleskota velmi kladně hodnotil například vítěz jednoho z předchozích ročníků Václav Ulč: „Měl jsem možnost nahlédnout doslova pod pokličku místa, kde vznikají tak výrazné projekty. Už na začátku nás Josef Pleskot upozornil na to, že se nejedná o žádné místo zázraků. Přesto všichni vidí, že tam vznikají opravdu výjimečné stavby a podle mého názoru je to právě osobností architekta Pleskota, který i v běžném prostředí dokáže podávat takové výkony.“
Studenti mohou své práce přihlašovat v souladu se soutěžními podmínkami až do 15. ledna příštího roku. Vítězové budou slavnostně vyhlášeni v polovině února. Podrobnosti a soutěžní podmínky jsou zveřejněny na stránkách www.central-group.cz/architektonickasoutez. K dispozici jsou zde i reportáže z loňského zasedání poroty a oceněné návrhy z předchozích ročníků soutěže.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek