06. 11. 2018

Svítání na lepší časy se nekoná. Bytová výstavba v Praze tak zřejmě i letos zažije kritický rok

Za tři čtvrtletí pražské stavební úřady povolily jen 1663 nových bytů v bytových domech. Meziročně jde o pokles o téměř 13 procent. Pokud bude povolování pokračovat tímto tempem i nadále, bude letos podle odhadů Central Group povoleno jen asi 2200 bytů, což je mírně pod úrovní předchozího roku. V podstatě již deset let za sebou se tak povolování pohybuje hluboko pod úrovní skutečných potřeb metropole, jakou chce Praha být.

Potřebovala by totiž násobně více bytů. Strategický plán hlavního města počítá se šesti tisíci zahájenými byty ročně. Řada odborníků se však shoduje na tom, že pokud má město skutečně dohnat léta stagnace a nastartovat svůj rozvoj, měly by úřady povolovat 10 až 12 tisíc nových bytů ročně. To odpovídá zhruba tempu srovnatelně velkého Mnichova.
Praha je totiž přirozeným magnetem pro schopné lidi nejen ze zahraničí, ale především z regionů ČR. Ti do města přicházejí za studiem a za prací. Pokud nebudou mít kde bydlet, začnou v lepším případě hledat bydlení ve středních Čechách a každodenním dojížděním dále zhoršovat dopravní situaci v Praze. Nebo svou budoucnost nasměřují jinam a odliv mozků tak sníží konkurenceschopnost Prahy v mezinárodním srovnání.
Kriticky nízké počty zahájených bytů z uplynulých tří let se odrážejí v nedostatečné nabídce na trhu a ta se propisuje do vysokých cen. Ty již nerostou takovým tempem, jako v uplynulých letech, přesto je ČR podle aktuálních dat Eurostatu s růstem cen o 7,5 procenta spolu s Bulharskem sedmým nejrychleji rostoucím evropským trhem.
Situaci přitom může změnit jediné. Je třeba změnit nastavení státní správy ve prospěch nové výstavby. Aktuální kroky Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které usiluje o centrální stavební úřad a zrychlení povolování až na neuvěřitelný jeden rok, jsou v tomto ohledu správným krokem. Snad najdou odezvu také v Praze.
Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group a.s.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu