25. 09. 2019

Topná sezóna začíná a zdražování cen energií bude pokračovat. Domácnosti, které neměly ceny zafixované, již zdražení pociťují

Se začátkem podzimu nastává také hlavní topná sezóna. V chladnějších měsících se útraty za energie mohou zvýšit i několikanásobně, vinu na tom nesou především náklady na vytápění a za světlo. Jen za elektřinu utratí letos průměrná domácnost podle statistik společnosti Porovnej24.cz 32 636 Kč, tedy o 23 % víc než v roce 2018. Některé společnosti se navíc chystají zdražit do konce roku ještě více. Podzim je proto ideální dobou pro změnu dodavatele elektřiny a plynu.

Pro většinu domácností představují útraty za energie jednu z největších položek domácího rozpočtu, nejvíce jej pak zatěžují právě na podzim a v zimě. Zvláště u elektřiny pak budou účty ještě vyšší než před rokem, v průměru o víc než šest tisíc korun. Nejvíce si připlatí ty domácnosti, které elektřinu nepoužívají jen k osvětlení a pro běžné domácí spotřebiče, ale také k ohřevu vody a k vytápění. Podle analytiků portálu Porovnej24.cz, který se dlouhodobě zabývá srovnáváním finančních produktů, navíc ceny elektřiny dále porostou.

Elektřina bude zdražovat ještě nejméně pět let

Zatímco průměrná útrata za plyn bude letos oproti roku 2018 zhruba o polovinu nižší, výdaje za elektřinu naopak vzrostly téměř o čtvrtinu. Růst cen bude navíc pokračovat, některé společnosti navíc plánují zdražit již na podzim. Například největší energetická společnost ČEZ plánuje od 1. listopadu zvednout ceny dvoutarifních sazeb až k hranici 2 000 korun za MWh, což představuje zdražení o 11 %.
„Domácnosti, které nemají cenu fixovanou, již následky zdražování pocítily. Tento trend bude navíc pokračovat nejméně do roku 2025. Na druhou stranu, zdražování již nebude tak výrazné jako v roce 2019, kdy za skokovým růstem stála zejména vyšší cena emisních povolenek,“ vysvětluje Martin Špaček, expert na energetiku a partner společnosti Porovnej24.cz. Na rostoucí ceny energií ovšem mohou spotřebitelé reagovat, a to zejména změnou dodavatele. Statistiky ukazují, že spolu s rostoucími cenami se zvyšují také rozdíly mezi jednotlivými nabídkami na trhu, domácnosti tak mohou ušetřit tisíce korun.

Spočítat si ceny se vyplatí

Ulevit rozpočtu se dá samozřejmě i změnou zdroje vytápění, například cena plynu je dlouhodobě stabilní a průměrná domácnost za něj letos podle odhadů Porovnej24 zaplatí 5 551 Kč, tedy o 4 % méně než v roce 2018. Ne pro všechny je ale tato varianta dostupná a pro ty, kteří budou i letos topit či ohřívat vodu elektřinou je změna dodavatele jedinou možností, jak neplatit více než loni. Například u seniorů, kteří používají elektřinu k vytápění nejčastěji, se letos průměrná útrata vyšplhá na 51 821 korun, tedy o deset tisíc víc než před rokem. Senioři ale mohou také nejvíce ušetřit – rozdíl cen mezi nejdražším a nejlevnějším dodavatelem elektřiny je u nich momentálně v průměru 19 484 Kč za rok.
„Dá se říci, že vlivem náhlého růstu cen se také velmi rozšířila nabídka, protože každá energetická společnost na situaci reaguje jiným způsobem a s rozdílnou rychlostí. Právě teď je proto ideální chvíle k přechodu k jinému dodavateli – podle našich statistik může momentálně průměrná domácnost ušetřit přechodem k levnější společnosti přes dvanáct tisíc korun ročně,“ upozorňuje Špaček.
Ušetřit se dá ale i u stávajícího poskytovatele. Podle statistik Porovne24.cz totiž 85 % spotřebitelů platí za energie tarifové ceny a neví, že by od svého poskytovatele mohli dostat výhodnější nabídku. „Na to, kolik odběratelé za energie platí, toho o nich často příliš neví. Mnoho domácností tedy netuší, že by mohly přejít k jiné společnosti či u svého stávajícího dodavatele požádat o nižší sazbu,“ upozorňuje Špaček a dodává, že spotřebitelé, kteří nechtějí zbytečně přeplácet a chtějí zjistit, jaké mají možnosti, si mohou ceny zkontrolovat například prostřednictvím finančních srovnávačů, jako je právě Porovnej24. Ten navíc umí pomoci i se samotným sjednáním nižší ceny.

Pozor na energetické šmejdy

Při výběru poskytovatele elektřiny je také důležité dávat si dobrý pozor na nejrůznější podvodníky či takzvané „energetické šmejdy“. Na ty se letos chtělo zaměřit i Ministerstvo průmyslu a obchodu. Chystaná novela, která přinutí všechny zprostředkovatele energií zaregistrovat se u Energetického regulačního úřadu a zakáže některé nekalé praktiky, však vstoupí v platnost až od začátku roku 2020. Na samotné zapsání pak budou mít zprostředkovatelé ještě dalších šest měsíců. Některé energetické společnosti i proto navrhly deklaraci, která je zavazuje k důkladné kontrole všech zprostředkovatelských subjektů.
„Ne všechny společnosti se ale zatím k deklaraci přidaly. Podepsaly ji navíc zejména ty, které se šmejdy nespolupracovaly ani dříve. Je proto potřeba si při volbě dodavatele i nadále dávat dobrý pozor,“ varuje Špaček. Důvěryhodnost poskytovatele je proto dobré si pořádně zkontrolovat a ujistit se, že ve smlouvě není žádný háček. „Pokud si spotřebitel není něčím jistý, měl by se obrátit na odborníka. Jednoduchou volbou jsou internetové srovnávače, které poskytují jasný přehled o všech společnostech a nabízí i expertní podporu každému jednotlivému zákazníkovi,“ uzavírá Špaček.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu