06. 01. 2016

Trh rezidenčního developmentu letos dál poroste o deset procent, jen v Praze se prodají byty za 27 miliard korun

Podle dostupných dat a odhadů společnosti Central Group, která je dlouhodobě největším rezidenčním developerem a investorem nové bytové výstavby v zemi, se loni jen v Praze prodalo zhruba 6500 bytů v bytových domech. Jde přitom o skutečný prodej již dokončených nebo rozestavěných bytů, nikoli o prodej projektů, na něž mnohdy ještě developeři nemají vydané ani územní rozhodnutí a kde není jasné, zda budou vůbec kdy postaveny. Na zahajované výstavbě nových bytů v bytových domech, která je v podstatě výhradně realizována developery, se Praha podílí 60 procenty a lze předpokládat, že její podíl na prodeji je ještě vyšší, také cenová úroveň je v Praze vyšší než v regionech.

Ceny sice rostly, bydlení ale zůstalo i nadále nejdostupnější v novodobé historii

Průměrná realizovaná cena nových bytů v metropoli se letos zvedla podle pololetních údajů ČSÚ o bezmála šest procent. Reálný růst cen letos prodávaných bytů byl ale asi ještě o něco vyšší. Průměrný nový byt v Praze stojí zhruba 3,5 milionu korun, v regionech je možné stejný byt pořídit výrazně levněji. Podle statistik Central Group rostly ceny srovnatelných bytů o šest procent, celková cenová hladina nových bytů se však zvedla asi o 14 procent, a to vzhledem k zařazení mnohem většího počtu luxusnějších projektů blíže centru Prahy do prodeje.

Růst cen nového bydlení ovlivňuje v první řadě zvýšení cen vstupních nákladů, především pak cen stavebních hmot a materiálů a v posledních letech také stavebních prací. Jejich zvyšování pociťují developeři již od druhé poloviny roku 2013, jedná se tedy o již dva roky trvající trend.

REKLAMA

Zásoby projektů s povoleními se pomalu tenčí

Ani developerská branže ale není bez obtíží. Nejvýrazněji ji vloni zasáhla neutěšená situace v oblasti legislativy, která způsobuje nezanedbatelné vícenáklady na inženýrské, projekční a architektonické práce. V případě Central Group dosáhly jen za poslední rok 30 milionů korun. Došlo navíc k zastavení jakéhokoli povolování staveb v některých částech Prahy, a to představuje problém daleko podstatnější. Pro řadu především menších subjektů to může mít až likvidační charakter. Ne každá developerská firma je totiž dostatečně kapitálově silná a může si v dnešní době dovolit nakupovat a přepracovávat již schválené projekty, kterých logicky na trhu ubývá.

Jen v Praze bylo podle statistik ČSÚ za tři čtvrtletí loňského roku zahájeno 3033 bytů a lze tedy odhadovat, že do konce roku to bylo řádově 4000 bytů, přitom prodej je o více než třetinu vyšší. Vyprodávají se již postavené zásoby bytů a dopředu se prodávají rozestavěné projekty. Pokud ale půjde vývoj prodeje nadále obdobným tempem a zároveň nedojde k nastartování standardního povolování nových projektů, může brzy skutečně nastat doba, kdy nebude co stavět.

Letos se snad dočkáme dořešení pražské legislativy, trh i ceny dále porostou

REKLAMA

V letošním roce se snad již všichni dočkáme dořešení problémů s pražskou legislativou. Tak dlouhodobá a kapitálově náročná činnost, jakou development bezesporu je, se totiž bez jasných a dlouhodobě platných pravidel neobejde.

Mírně, v řádu jednotek procent, porostou opět průměrné realizované ceny srovnatelných bytů. Postupně se budou do statistik promítat velké i menší developerské projekty v centru a širším centru města, jejichž výstavba byla zahájena v loňském a letošním roce a které jsou dražší než výstavba na okraji metropole. Celková cenová hladina prodávaných bytů tak opět vzroste zhruba o deset procent.

Prodej nových bytů nadále poroste, vzhledem k vysoké základně z letošního roku, ale již zřejmě pomaleji. Očekáváme, že v Praze se letos prodá řádově 7200 rozestavěných nebo již dokončených bytů. I letos přitom bude prostor pro zachování nízkých úrokových sazeb hypoték. Ekonomika roste, nezaměstnanost klesá, inflace je minimální, a to vše vede logicky k vyšší důvěře lidí v budoucnost a větší ochotě investovat do nového bydlení.

Dušan Kunovský

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek