02. 06. 2015

U poptávky a prodeje nemovitostí v Praze významně roste podíl rusky hovořících občanů

Rusky hovořící klientela většinou nakupuje bydlení na investici nebo k vlastnímu využití. Jde tedy spíše o menší bytové jednotky o velikosti 1+kk a 2+kk. Pokud kupují bydlení pro sebe, často jsou to velké rezidence: rodinné domy v žádaných lokalitách nebo luxusní rozměrné byty v centru Prahy. „Poměr nákupu nemovitosti pro investici a pro vlastní bydlení je zhruba stejný,“ říká partner společnosti LEXXUS Denisa Višňovská.

Nejčastěji žádanými lokalitami je centrum Prahy nebo naopak příměstské okrajové lokality hlavního města (západní i východní část), výjimkou nejsou ani oblasti Prahy 5 nebo Prahy 6.

V případě rusky hovořících klientů se zájmem o nemovitosti v Praze jde nejčastěji o občany žijící v hlavním městě Ruské federace – Moskvě. Dále přicházejí z měst, ve kterých jsou zdrojem výroby nebo financí plyn nebo nafta. Příjmy tam jsou v porovnání s jinými městy a lokalitami i desetkrát vyšší. Patří sem například města Sankt-Peterburg, Novosibirsk nebo Ekaterinburg. Zájem ze strany rusky hovořících klientů je po celý rok konstantní. Pokles společnost LEXXUS eviduje pouze v letních měsících. „Je to odlišnost oproti českým klientům. Ti nejčastěji nakupují nemovitosti na jaře a na podzim. Rusky hovořící klientelu zima od nákupu nemovitostí nijak neodrazuje,“ vysvětluje Denisa Višňovská.

Společnost LEXXUS na rostoucí zájem reagovala zřízením samostatného oddělení určeného pro rusky a ukrajinsky hovořící klienty v jejich mateřském jazyce.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek