23. 11. 2021

UlovDomov.cz: Každý den se objeví v průměru jeden podezřelý inzerát

Trend nájemního bydlení je v posledních letech na vzestupu. Především ve velkých městech je však bytů dlouhodobě nedostatek, čehož zneužívají i podvodníci. Dynamiku na nájemním trhu významně ovlivnila také pandemie, například v souvislosti s přesunem tisíců bytů dříve provozovaných v režimu krátkodobých pronájmů na trh pronájmů dlouhodobých. Dle dat společnosti UlovDomov.cz se podvodníci totiž často tváří právě jako majitelé krátkodobých pronájmů typu Airbnb, kteří žijí v zahraničí.

Za posledních 7 let, tedy od začátku fungování inzertního portálu UlovDomov.cz, bylo nahlášeno více než 5 000 problematických inzerátů. Konkrétně za spam či podvod byla uživateli označena zhruba polovina z nich, což v průměru vychází na 1 podezřelý inzerát denně. „Čas od času se na nás s prosbou o dořešení podvodných nabídek obrací i Policie ČR. V ostatních případech nahlášení se jedná například o neaktuální inzerát, špatnou cenu či popisek a podobně,“ dodává Michal Hrbatý, CEO společnosti UlovDomov.cz, která se prostřednictvím služby Ideální nájemce stará soukromým majitelům o více než 1 500 nemovitostí v hodnotě přesahující 7 miliard korun.

Nejčastější metody podvodníků s byty

Média v posledním roce informovala o tom, že covidová krize a s ní spojené lockdowny, útlum turismu, odliv expatů, ale například i nižší míra služebních cest vedly k tomu, že část majitelů byty provozované v režimu krátkodobých pronájmů typu Airbnb buď prodala, nebo je nabídla k dlouhodobému pronájmu. Toho využívají i podvodníci, kteří se vydávají za majitele těchto bytů.

REKLAMA

Podvodné inzeráty jsou často psány anglicky, mnohdy s chybami, případně špatnou či nespisovnou češtinou. Údajný majitel bytu se obvykle tváří, že žije v zahraničí a zájemce žádá o zaslání dokladů a také o platbu předem, buď kartou nebo na účet. Na vše spěchá a snaží se vyhnout prohlídce bytu, například pod záminkou velkého množství zájemců. „Zájemci o bydlení se mnohdy setkávají s argumentací, že klíče budou později předány přes třetí stranu, případně že je nový nájemník obdrží poštou – samozřejmě až po zaplacení. Varováním by mělo být také podezřele nízké nájemné,“ vysvětluje Michal Hrbatý. Nahlášení podezřelých inzerátů většinou přichází od uživatelů, kteří s podvodníkem již komunikují a obrací se na inzertní portál UlovDomov.cz s žádostí o pomoc.

Jak s podvodníky bojovat?

V prvé řadě je potřeba dát si pozor na varovné signály. Podezřelé či jinak problematické inzeráty mohou uživatelé také nahlásit. Portál UlovDomov.cz u takového inzerátu zobrazí varování (viz obrázek níže), které uživatele zároveň edukuje. Tyto reporty v co nejkratším čase prověřuje tým společnosti, a pokud je inzerát shledán závadným, nabídka je stažena. Dle statistik společnosti UlovDomov.cz podvodné aktivity svým způsobem utlumilo i zavedení nominálního poplatku za vložení inzerátu. „Pokud má však někdo úmysl podvodně z lidí vylákat tisíce korun, jen tak něco jej bohužel neodradí,“ uzavírá problematiku za UlovDomov.cz Michal Hrbatý.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek