Úterý 19. února. Svátek má Patrik.

Uzávěrka studentské architektonické soutěže se blíží! Jen do konce ledna mohou studenti soutěžit celkem o 175 000 korun a stáž u architekta Pleskota

15.01.2019 12:01 Tisková zpráva: CENTRAL GROUP

Unikátní stavba na komplikovaném místě. Takové je téma 11. ročníku studentské architektonické soutěže největšího rezidenčního stavitele v ČR Central Group. Soutěží se dohromady o 175 000 korun a prestižní stáž u renomovaného architekta Josefa Pleskota. Na přihlášení svých prací mají studenti již jen 17 dní. Uzávěrka přihlášek je totiž 31. ledna. O vítězi pak rozhodne odborná porota v průběhu února. Výsledky budou vyhlášeny na konci března.

V Praze je mnoho míst, která jsou zcela nevyužitá. Často jsou to pozemky, které nemají zdánlivě valný stavební potenciál. Ale pouze na první pohled. Architekt s otevřenou myslí může vidět víc. Právě takové studenty by měla vyzdvihnout architektonická soutěž, jejímž cílem je najít v Praze zatím nevyužité pozemky a navrhnout na nich unikátní stavbu. Celkově se soutěží o 175 000 korun. Vítěz si odnese 100 000 Kč a zvláštní cenu Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), kterou je prestižní stáž u architekta Pleskota. Druhý nejlepší návrh získá 50 000 a třetí pak 25 000 Kč.

Studenti mohou do soutěže zpracovat zcela nový návrh nebo přihlásit všechny své školní práce z uplynulých tří let, které podle jejich názoru splňují kritéria zadání. Na hodnocení se budou podílet přední odborníci na architekturu – z pozice předsedy poroty historik architektury Zdeněk Lukeš, a dále popularizátoři architektury Adam Gebrian a David Vávra, ale také vítěz jedné z dřívějších soutěží Central Group a dnes již zkušený architekt Ondřej Chybík.

Studenti mohou své práce přihlašovat v souladu se soutěžními podmínkami až do konce ledna. Vítězové budou vyhlášeni na konci března. Soutěžní podmínky jsou zveřejněny na stránkách www.central-group.cz/architektonickasoutez. K dispozici jsou zde i reportáže z loňského zasedání poroty a slavnostního vyhlášení výsledků jubilejního 10. ročníku.

Vloni se soutěžilo ve dvou kategoriích zaměřených na bydlení. Kategorii Praktické a efektivní bydlení vyhrál student Fakulty architektury ČVUT s projektem bytového domu zasazeného do blízkosti zahrady kláštera na Břevnově. V kategorii Kreativní a inovativní bydlení porota nejvíce ocenila projekt dvou studentů Akademie výtvarných umění v Praze zaměřený na částečně sdílené bydlení v Karlíně. „Je vidět, že současní studenti jsou v určitých kleštích, protože na jedné straně po nich chceme, aby navrhli dům, ve kterém se dá bydlet. A na straně druhé chceme, aby se více odvázali a aby nedělali jen něco konvenčního, ale vymysleli něco originálního,“ popsal vloni své dojmy předseda poroty Zdeněk Lukeš. I to je jedním z důvodů, proč letošní zadání studenty nesvazuje konkrétním zadáním využití budovy. Jde jen o její umístění na zajímavý zbytkový pozemek, a především o její unikátnost.

Vítězný návrh předchozího 10. ročníku v kategorii Praktické a efektivní bydlení

Central Group dlouhodobě podporuje kvalitní architekturu. Ve svých projektech spolupracuje s těmi nejlepšími architekty. Celé nové městské čtvrti připravuje ve spolupráci například s Jakubem Ciglerem nebo Josefem Pleskotem. Aktuálně pořádá architektonický workshop pro lokalitu po bývalém Telecomu na Praze 3, kterého se účastní 98 ateliérů z 30 zemí světa. Mezi nimi jsou skutečné architektonické hvězdy jako Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Británie) nebo Richard Meier (USA). Naše barvy hájí například Eva Jiřičná.