14. 07. 2016

Subjekty:
Trigema

V hlavním městě stouply meziročně ceny za nový byt o pětinu

Průměrná cena za nový byt v Praze se v průběhu druhého kvartálu vyšplhala na 65 922 korun za m2. V prvním byla přitom ve výši 60 069 korun za m2. Ještě výraznější navýšení je zřejmé z meziročního srovnání: před rokem totiž tato cena činila 55 555 korun za m2. Počet dostupných bytů se oproti tomu meziročně snížil o více než 2 tisíce z původních 7 000 na současných 4 650 bytů.

Snižující se nabídka nových bytů je jedním z hlavních důvodů, proč se nyní v tak hojné míře prodávají i dražší bytové jednotky. Připravit developerský projekt až do fáze realizace je v tuto chvíli čím dál obtížnější. Schválený metropolitní plán přitom dává jasný signál, že by se do budoucnosti neměla Praha příliš rozšiřovat, ale mělo by spíše docházet k zahušťování stávající zástavby, jak je tomu obvyklé i jinde ve světě,“ komentuje současný stav v oblasti nové bytové výstavby Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Ve srovnání s řadou dalších středoevropských metropolí, jako je například Mnichov, Berlín či Vídeň, tempo výstavby i povolování stavby nových bytů v Praze zaostává. Ve Varšavě se pak dokonce staví téměř třikrát více nových bytů. „Pokud k porovnání tempa výstavby přidáme aktuální data o vývoji cen, jasně vidíme, že nízký objem i tempo výstavby povede k dalšímu zdražování,“ říká Pavel Kliment, Partner odpovědný za služby pro stavebnictví a nemovitosti KPMG. „Další příčinou růstu průměrných cen je u nás to, že někteří developeři v poslední době na trh uvádějí stovky nových bytů, jejichž průměrná cena na m2 již nyní převyšuje 80 tisíc korun,“ dodává Soural.

Za druhé čtvrtletí se v hlavním městě prodalo 1750 bytů, což je obdobný počet jako v každém z předchozích kvartálů. Za první pololetí se tak dohromady v Praze prodalo 3 350 bytů. Oproti minulému roku jsou však skutečné prodeje za druhé čtvrtletí ještě vyšší, a to cca o 300 jednotek. Je to proto, že vloni byly do analýz zahrnovány ještě byty u projektů, které neměly územní rozhodnutí. Od letošního roku se již takové byty v analýzách vůbec neobjevují.

K ostatním místům Česka, kde se daří poptávce po novém bydlení, patří zejména Brno. Zde se podle společných dat Trigemy a společnosti Trikaya na trhu ve druhém čtvrtletí uplatnilo 545 nových bytů. V případě Jihomoravského kraje to pak bylo dokonce 675 bytů. Na druhou stranu nejnižší zájem je o nové bydlení v Libereckém, Pardubickém, Karlovarském a Zlínském kraji, kde se za druhé čtvrtletí prodalo vždy jen zhruba několik málo desítek nových bytů. Průměrná cena za nové bydlení v Brně je 56 363 a v Jihomoravském kraji 50 552 korun za m2. Naopak v Libereckém to může být pouze okolo 25 tisíc korun za m2.

REKLAMA

Pozn.: Metodika použitá ke společné analýze pražského rezidenčního trhu společnostmi Trigema, Skanska Reality a Central Group byla verifikována Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy.