08. 01. 2020

V Praze do pěti let přibude téměř 1 milion metrů čtverečných nových kanceláří

Minimálně 850 000 m2 moderních kanceláří rozšíří nabídku administrativních ploch v Praze do roku 2024. Developeři však mají připravené projekty s kapacitou překračující 1 milion m2. Zahájení jejich výstavby záleží na ekonomickém vývoji a síle poptávky nájemců.

Jen v posledním čtvrtletí loňského roku byly dokončeny projekty s kapacitou 100 000 m2 a v roce letošním to bude zhruba 120 000 m2. Za stávající situace je největší „boom“ očekáván v roce 2022, kdy by se měla nabídka rozšířit o bezmála 240 000 m2. Údaje vyplývají z analýzy mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate ČR.
Výstavba nových kanceláří zasáhne prakticky všechny pražské části. Silně se dotýká především území nynějších brownfieldů – na smíchovském nádraží, ve Vysočanech kolem ulice Kolbenova, na Rohanském ostrově, v okolí Nádraží Holešovice nebo v okolí Masarykova nádraží. Zároveň se připravují projekty kopírující trasu budoucího metra D.
Plány výstavby neohrozí ani mírně rostoucí míra neobsazenosti v dokončených projektech. Ta na sklonku loňského roku přesáhla 5 %. A podle skeptičtějších prognóz by mohla vystoupat až k 10% úrovni. Ani to by však nemělo být pro výstavbu fatální.
Desetinu volných kanceláří můžeme stále považovat za zdravou míru. Expandující nájemci budou mít opět na výběr z více možností, nikoliv z jedné či dvou jako nyní. Navíc se uvolní tlak na růst nájemného a developeři sami začnou korigovat objem zamýšlených projektů tak, aby se míra neobsazenosti při propadu poptávky dále nezvyšovala,“ komentuje výhled Lena Popova, vedoucí týmu pronájmu kanceláří pražské pobočky BNP Paribas Real Estate.