02. 09. 2021

V Praze začíná pilotní projekt testování odpadní vody u základních škol na přítomnost covid-19. Městské části chtějí předejít zavírání škol

Městské části Praha 9 a Praha – Lysolaje ve spolupráci s Pražskými vodovody a kanalizacemi ode dneška monitorují odpadní vody na možný výskyt viru SARS-CoV- 2 u základních škol v těchto městských částech. Chtějí tak získat okamžité informace o případném šíření nákazy ve školách. Pilotní projekt se týká celkem sedmi školských objektů.

„Jde o průkopnický projekt, který má včas odhalit zhoršující se epidemickou situace v místní komunitě. Ve většině případů totiž lidé začínají virus vylučovat ve stolici několik dní předtím, než se u nich nákaza projeví. Velkou výhodou monitorování odpadní vody je, že tato metoda je navíc zcela nezávislá na ochotě nakažených podstoupit klinické testování, je výrazně levnější a umožňuje sledovat také šíření nových mutací. Můžeme tak získat informace o přítomnosti nákazy až o dva týdny dříve, než bychom zjistili z testů, říká náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček. „Pokud pilotní testování potvrdí účinnost metody, chceme jako hlavní město Praha nabídnout možnost testování škol postupně všem městským částem“, dodává náměstek Hlubuček.
Od července 2020 se uskutečnil pilotní monitoring ve 14 lokalitách s důrazem na sídliště, vilovou zástavbu, centrum Prahy, vysokoškolské koleje a další důležité objekty, jako jsou Letiště Václava Havla, nemocnice či obchodní centrum. „V současné době provádíme odběry jednou až dvakrát týdně. Doposud získané výsledky potvrzují možnost predikce nákazy z odpadních vod s předstihem,“ řekl Petr Mrkos, generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací.
„Sledování přítomnosti viru SARS-CoV-2 v odpadních vodách, které provádí řada vyspělých zemí, nás inspirovalo k tomu, že jsme oslovili Pražské vodovody a kanalizace s návrhem, abychom tuto metodu použili cíleně k monitoringu kolektivů dětí v našich základních a mateřských školách. V případě indikace zhoršující se epidemické situace chceme přejít v dané škole k cílenému testování jednotlivých dětí. Od kombinace obou metod očekáváme významné zvýšení jejich účinnosti a zároveň snížení zátěže dětí,“ vysvětluje starosta městské části Praha 9 Tomáš Portlík.
Nová analytická metoda je založená na stanovení obsahu RNA viru SARS-CoV-2 v odpadních vodách. Z klinických dat vyplývá, že významná část pacientů s nemocí covid-19 vylučuje ve stolici RNA viru SARS-CoV-2, a to i v případě, že netrpí průjmovými obtížemi, popř. nevykazují vůbec symptomy onemocnění covid-19.
Vzhledem k tomu, že podstatná část pacientů vyhledává lékařskou pomoc až při propuknutí závažnějších syndromů nemoci, mohou data získaná z odpadních vod indikovat vývoj epidemie až s dvoutýdenním předstihem oproti klinickým datům, a to i přesto, že pacienti s covidem vylučují virovou RNA ve stolici poněkud později, než je detekovatelná v horních cestách dýchacích.
Průkopníkem metody sledování přítomnosti viru SARS-CoV-2 v odpadních vodách je Nizozemsko, kde je v současnosti centrálně organizován tento monitoring ve více než 300 městských čistírnách odpadních vod.