04. 08. 2016

Subjekty:
Trigema

Více jak polovina zájemců má zájem o menší byty, potvrdila čísla za druhé čtvrtletí

„Dvoupokojové byty představuje nedílnou součást valné většiny současných bytových projektů, které se nabízejí. Společně s 1+kk tvoří až polovinu z toho, co se v našich bytových domech při startu prodeje nabízí,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Průměrná podlahová plocha se pohybuje okolo 62 tisíc v Praze 9 a 69 tisíc korun za m2 v Praze10. Jedná se zároveň o ty části města, kde se prodává nejvíce nových bytů. Podíl obou městských částí na celkových prodejích je více než 40 procent. V Praze 5, která má na prodejích 18procentní podíl, je to necelých 69 m2 a Praze 3 se 14procentním podílem necelých 63 m2. Průměrná podlahová plocha prodaného bytu v hlavním městě je 71,6 m2.

„Menší byty slouží často pro mladé rodiny s jedním dítětem. Mnozí si takové byty mohou pořizovat i jako investici, kterou pronajímají. Vzhledem k tomu, jak jsou nyní úrokové sazby u bankovních vkladů nízké, jsou investice do bydlení vhodnou formou pro zhodnocení naspořených peněz,“ dodává Soural.

Zájem o 2+kk rovněž potvrzují čísla za minulý rok. Z pohledu všech regionů Česka tvořily vloni 2+kk zhruba 37 procent a 3+kk okolo 27 procent všech prodaných bytů. U 4+kk to bylo cca 15 a 1+kk potom 11,5 procenta, dokládají data společnosti Trigema.

I když je podíl malých bytů v regionech nižší než v Praze, situace zde do velké míry kopíruje situaci z hlavního města. V Praze se za druhé čtvrtletí prodalo 1 750 a v Jihomoravském kraji 675 nových bytů. S velkým odstupem pak následuje kraj Středočeský, kde se jednalo o zhruba 175, Olomoucký se 115 a Plzeňský se 110 bytovými jednotkami, ukazuje analýza.

REKLAMA

Pozn.: metodiku společných analýz společností Trigema, Skanska Reality a Central Group od letošního roku verifikuje pro hlavní město Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy.