26. 02. 2020

Vnímání bydlení se mění, každý už do vlastního nechce

V České republice se mění společenské vnímání nájemního bydlení. Mladší generace už nemají takovou potřebu bydlet ve svém, jakou měli jejich rodiče. Souvisí to také s obecně horší dostupností hypoték a pozdějším věkem, kdy mladí zakládají rodiny. Experti předpokládají, že do budoucna procento lidí bydlících v nájmech poroste. Například v Německu žije v pronájmech již polovina lidí, ve velkých městech i více než 70 %.

„Je vysoce pravděpodobné, že Česká republika, a především velká města budou tento trend následovat. Trh s nájemním bydlením je v Česku už nyní vyšponovaný, i když jsme loni zaznamenali mírnou stagnaci oproti raketovému růstu cen nájmů v letech 2017 a 2018. Do budoucna klesání cen neočekáváme, spíše mírný nárůst,“ uvedl Martin Březina, jednatel společnosti UlovDomov.cz, která provozuje i službu Ideální nájemce a spravuje portfolio bytů v celkové hodnotě přes 5,7 miliardy korun.

Pronajmout byt dnes není zejména ve velkých městech žádný problém. Během loňského roku byly inzeráty na portále UlovDomov.cz průměrně zveřejněny 12,5 dne. „Hlad po bytech je takový, že 58 procent bytů obsadíme novými klienty do 24 hodin, 80 procent bytů je pak obsazených do 10 dní. Zbytek připadá na atypické a dražší byty,“ vysvětluje Martin Březina. Obecně podle něj ale platí, že čím delší dobu je byt inzerován ještě před tím, než bude volný k pronájmu, tím větší je pravděpodobnost rychlého obsazení.

Největší zájem o byty spadá do letních měsíců. V tomto období mají lidé více času řešit stěhování a studenti se nově nebo opět stěhují do univerzitních měst. Stále platí, že nejrychleji jdou na odbyt menší byty 2+kk nebo 2+1 v běžném standardu. Studentům se byty pronajímají dobře převážně v obdobích před začátkem semestrů. Jejich nároky ale rostou. „Začínají hodně řešit vzhled bytu a nejdou do každé špeluňky. Nicméně studentům se dá pronajmout i byt 4+1, když se uzpůsobí jejich potřebám,“ říká Březina. Většina pronájmů se uzavírá na rok s tím, že pokud jsou obě strany spokojené, nájem se prodlužuje.

Majitelé bytů si stále častěji chtějí prověřovat rizikovost osob, kterým byty pronajmou. Například letos v lednu bylo skrze nástroj Prověření rizikovosti osob provedeno 900 takových prověrek, což znamená meziroční nárůst o 39 procent. Souvisí to s tím, že skoro třetina nájemců mívá problémy se splácením nájemného. „Loni jsme prověřili více než 59 tisíc zájemců o bydlení a 29,5 procenta z nich mělo záznam alespoň v jednom ze šesti analyzovaných rejstříků,“ uvedl Březina. Přímo v exekuci je podle dostupných dat více než osm procent obyvatel republiky.

Tisková zpráva Ideální nájemce.cz