27. 11. 2018

Využití brownfieldů by si Praha měla velmi dobře rozmyslet. Rozhodně ne všechny jsou vhodné k zástavbě

Jedním z plánů nové pražské koalice je využití brownfieldů na výstavbu nových bytů. Architekt Štěpán Toman z Architektonického studia Ting však upozorňuje, že by se tyto plochy neměly využívat jen pro výstavbu bytů, ale i pro volnočasové aktivity či zeleň. „Na vedení města je, aby všechny tyto složky vyvážilo, nenechalo se strhnout k horečné výstavbě a myslelo primárně na potřeby města a lidí v něm,“ říká Toman.

Nová koalice na pražském magistrátu hodlá řešit bytovou situaci mimo jiné tím, že bude docházet k využívání ploch tzv. brownfieldů, kterých je nyní na území Prahy až 1400 hektarů. Kolik je v nejbližší době možné z této zásoby využít ploch a v jakých lokalitách by to mohlo být?
Bylo by pro město velmi krátkozraké chápat brownfieldy jen jako nevzhledné plochy, které se musí co nejdříve nahradit užitečnou zástavbou. Prostory brownfieldů jsou pro město velmi cenné. Dávají mu totiž možnost se rozvíjet nebo řešit své problémy v jinak již rostlé a ustálené zástavbě. Město by si mělo opravdu dobře rozmyslet jak a na co tyto plochy využije a rozhodně by se nemělo snažit je využít všechny najednou. Pražské brownfieldy, i když se o nich takto mluví, nejsou homogenní skupina. Každý z nich má své vlastní problémy a klady a zápory. Rozhodně ne všechny jsou vhodné k zástavbě.

Kolik nový bytů by mohlo využitím všech brownfieldů v Praze nově vzniknout?
Zastavět brownfieldy jenom byty je spíš developerský pohled. Město by se skrze tyto volné plochy mělo spíše snažit pomoci okolním čtvrtím a najít využití, které opravdu potřebují. Město nepotřebuje jen byty, ale i tolik potřebnou zeleň, prostory pro volnočasové aktivity a tak podobně.
Na vedení města je, aby všechny tyto složky vyvážilo, nenechalo se strhnout k horečné výstavbě a myslelo primárně na potřeby města a lidí v něm.
Nakolik mohou takto vzniklé nové byty zahýbat cenovou hladinou nových i starších bytů na pražském trhu?
Pražský trh s byty se jeví v současné době jako trochu přehřátý a určité množství nových bytů by ho mohlo trochu zchladit. Nicméně cenu bytů v Praze neurčuje jen nabídka nových bytů, ale i využití bytů stávajících. Například mnoho bytů v centru města je přeměněno na Airbnb, což cenám nemovitostí a městu moc neprospívá.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek