14. 12. 2020

Vývoj realitního trhu: Čekají nás další rekordy nebo pád?

Za tři kvartály letošního roku se průměrná cena za metr čtvereční u second-handového bytu zvýšila o 12 procent na 92 tis. za metr. Ceny u rekreačních objektů rostly ještě výraznějším tempem. Zatímco první měsíce příštího roku se povezou na stejné vlně zájmu, ve druhé části roku 2021 by mohlo přijít ochlazení poptávky.

Letošní rok byl zajímavý i z hlediska vývoje realitního trhu. Za tři kvartály letošního roku vzrostly průměrné ceny bytů v ČR až o 12 procent. V Praze bylo tempo růstu pomalejší, kdy ceny průměrně vzrostly o 9 procent. Přitom ve třetím kvartále poprvé došlo ke zpomalení tempa růstu cen. Ceny tedy nerostly už tak výrazně jako v minulém období. Jde o předzvěst změn nebo jen krátkodobý výkyv?
Rekordní rekreace
Levné hypotéky lákají další zájemce o koupi nemovitosti. Úrokové sazby jsou na úrovni jara 2017. Banky za letošní rok zřejmě poskytnou rekordní počet úvěrů. Dalšími faktory, který realitní trh povzbudil, je nízká nezaměstnanost a tím i převládající optimismus obyvatel. Pandemie COVID-19 také zvýšila zájem o rekreační objekty i o investiční nemovitosti. Poptávka je vyšší než za obvyklé situace a zatím nevidíme pokles zájmu.
„Na základě aktuálních dat předpokládáme, že v první části roku bude vývoj pokračovat. Ceny nemovitostí dále porostou, ovšem již nižším tempem. S příchodem jara se znovu zvýší zájem o rekreační objekty, kde budou padat nové cenové rekordy. Ceny ostatních nemovitostí budou mírně růst i nadále,“ popisuje Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX ČR. Pokud se podíváme na současný stav cen, průměrné realizované ceny bytů v cihlových domech v Praze ve třetím čtvrtletí poprvé přesáhly cenu 92 tisíc Kč za metr čtvereční podlahové plochy. V panelových domech cena průměrného metru čtverečního bytu přesáhla už 76 tisíc Kč.
Lokalita rozhoduje
Ve druhé polovině roku by mohlo dojít k postupné změně. Úrokové sazby porostou, klesne poptávka po nemovitostech a v různých regionech bude docházet ke změnám trendů. „V horších lokalitách nebo u horších typů nemovitostí (panelové byty před revitalizací) může začít docházet k mírnému poklesu cen, protože při klesající poptávce si kupující budou více vybírat. Dobré lokality, zajímavé nemovitosti a novostavby porostou i nadále. Praha a Brno nadále porostou, ačkoliv tempo růstu bude mírnější než v předchozích letech,“ dodává Jan Hrubý.
Vývoj komerčních nemovitostí
Příchod jara bude předzvěstí větších změn i v oblasti komerčních nemovitostí. Majitelé nemovitostí zaměřených na gastro nebo krátkodobé ubytování jsou nyní v zoufalé situaci. „Restaurace, bary, ubytovny, penziony, či malé hotely vlastněné jedním konkrétním majitelem jsou po extrémně náročném roce v problémech s financováním. Už ve 4. kvartálu letošního roku vnímáme pohyb v nabídce a některé podniky už jsou k prodeji,“ popisuje Tomáš Wildt z Vihorev Investments. Zatím se tato situace projevuje spíše v regionech, ale postupně se dostane i na velká města jako je Praha, Brno či Ostrava. „Už nyní víme o některých menších hotelech na Praze 2 a 3, které jsou v zajímavé lokalitě a jsou připravovány na prodej. Proto očekáváme, že v příštím roce dojde ke zhruba dvacetiprocentnímu nárůstu prodejů v těchto sektorech. Během příštích dvou let pak bude nárůst téměř dvojnásobný oproti současnosti,“ dodává Tomáš Wildt.
Většina budov, které budou na prodej, se bude muset transformovat na jiné využití. Pokud to územní plán a místní regulace dovolí, část nemovitostí se změní na bydlení. Poptávka je neustále vysoká, města jsou zastavěná, a tak jde o zajímavou příležitost pro mnoho investorů. Tam, kde taková změna nebude možná, se bude hledat kombinace bytových a nebytových prostor. U další části se bude hledat jiný podnikatelský záměr. Například z hotelu může vzniknout koncept apartmánů k pronájmu. Na rozdíl od hotelů jsou servisované apartmány poptávány i v současné době. Jde o trend, který v zahraničí prožívá velký rozmach.