08. 08. 2012

Za půl roku inspekcí nemovitostí odhalil Bytecheck přes 2000 vad a nedostatků

Společnost Bytecheck se specializuje na inspekce skutečného stavu nemovitostí. Inspektoři prověří, zda se zájemce o nemovitost nechystá investovat do stavby, která má podstatně nižší hodnotu, než je nabízená kupní cena.
Za půl roku své existence dosáhl Bytecheck obratu 850 tisíc korun, provedl na 175 inspekčních prohlídek starších nemovitostí a novostaveb, přičemž převzetí novostaveb tvořilo více než třetinu celkového objemu inspekcí. Při průměrném prodeji 140 rezidenčních nemovitostí v Česku denně, tak Bytecheck prověřil „pouze“ necelé 1% prodaných nemovitostí.

U novostaveb se inspektoři nejčastěji potýkali se špatným provedením podlah, obkladů a dlažeb, spádováním teras, balkónů a parapetů, nesprávně osazenými dveřmi, ale také s problémy s vývody v kuchyňských koutech, nedostatečnými světlými výškami, chybějícím větráním či problémy s akustikou. Kuriozitou byl nový byt, u kterého inspektoři zjistili hned 35 nedostatků. U starších nemovitostí byla nejčastějším problémem vzlínající vlhkost, netěsnosti střech, stav elektroinstalace a statické poruchy.

V západním světě má inspekce nemovitostí již své stálé místo na trhu – řadu let se provádí v Německu, Velké Británii, Holandsku, Francii a především v USA, kde je v některých státech inspekce dokonce požadována bankami pro financování koupě. U nás zažívají inspekce nemovitostí velký boom teprve nyní. „Myslím, že je to dáno tím, že si lidé začali uvědomovat, že nákup nemovitosti je většinou jejich největší investicí v životě a že investice do kvalitního posudku je opravdu zanedbatelnou částkou ve srovnání s hrozícími riziky jako je odstoupení od smluv, soudní líčení, opravy a neplánované rekonstrukce na vlastní náklady,“ uvedl Pavel Štáf, zakladatel společnosti Bytecheck.

Od tohoto podzimu Bytecheck rozšíří své služby o jeden nový projekt s názvem Novostavba v nesnázích.
 „V rámci služby Novostavba v nesnázích budeme hledat již starší novostavby, které po letech užívání vykazují nějaké neduhy a ty budeme jejich majitelům pomáhat řešit,“ vysvětluje Pavel Štáf.
Seriál Novostavba v nesnázích bude pravidelně zveřejňován na webu www.bytecheck.cz.