Za tři čtvrtletí 2017 si lidé od RSTS půjčili nejvíce za posledních sedm let

Ke konci září poskytla Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) klientům úvěry v objemu 7,8 miliard korun. To je meziroční nárůst o téměř 38 procent a zároveň nejvíce od roku 2011. Největší zájem byl o úvěry na rekonstrukce, modernizace nebo vybavení domácnosti.

RSTS za první tři čtvrtletí 2017 poskytla lidem financování na bydlení v objemu téměř osm miliard korun. Meziročně to představuje růst o necelých 38 procent. „Navýšení v objemu poskytnutých úvěrů pozorujeme od samého začátku tohoto roku, výrazněji pak od března, kdy si každý měsíc ve srovnání s předchozím rokem držíme nárůst o více než třicet procent,“ říká Jan Jeníček, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.
Navýšení spořitelna zaznamenala také v počtu nově uzavřených úvěrů, těch bylo skoro deset tisíc, což je o 8 procent lepší výsledek než loni. Průměrná výše úvěrů se pohybovala okolo 800 tisíc korun. „Cena nemovitostí neustále stoupá. Přesto si lidé umějí spočítat, že co by zaplatili na drahém nájmu, mohou dát raději na splátku vlastního domu nebo bytu,“ doplňuje Jan Jeníček, který je zároveň prezidentem Evropského sdružení stavebních spořitelen.
Vysokému zájmu o úvěry na bydlení nahrávají historicky nejnižší úrokové sazby, které nyní RSTS poskytuje. Úvěr se zajištěním nemovitosti HYPOsplátka mohou klienti získat už od 1,68 procenta ročně a úvěr až do 700 tisíc korun zcela bez zajištění REKOpůjčka nabízí od 4,28 procenta ročně.
Pro lidi je stále atraktivní i stavební spoření. RSTS si i přes nízké sazby jejích úvěrů
na stavebku pořád drží úročení ve výši 1 procento. Včetně státní podpory lidé mohou dosáhnout na zhodnocení až 3,6 procenta ročně. Až do konce října navíc spořitelna
ke každé nově uzavřené smlouvě pro děti a mladé do 20 let dává zdarma tzv. fidget spinner.
Všichni, kteří si spoří ve stavební spořitelně by si nyní měli zkontrolovat, zda už v tomto roce na účet stavebního spoření poslali dostatečnou částku pro získání státní podpory. Pro zisk její maximální výše, to jsou aktuálně 2 tisíce korun, je nutné na stavebko ročně poslat alespoň 20 tisíc korun.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu