24. 11. 2020

Žádné drama na trhu nemovitostí se zatím nekoná. Jaký je aktuální vývoj za času pandemie?

Možná mnozí z nás očekávali přinejmenším stagnaci nebo spíše pokles cen na trhu nemovitostí v souvislosti s jarní vlnou epidemie coronaviru. Nic takové se však zatím nekoná. Samozřejmě lze najít výjimky nebo odlišný trend regionálně/lokálně či pro daný typ nemovitosti.

Jakub Zámiš z online kalkulačky Odhad-zdarma.cz, která bezplatně určuje cenu nemovitosti i výši nájmu, shrnuje na základě dat aktuální stav pro různé typy nemovitostí. Pro maximální relevanci vychází online kalkulačka z více zdrojů. Stanovuje hodnotu konkrétní nemovitosti i výše nájmu na základě údajů o inzertních cenách i prodaných nemovitostí. Výpočet upravuje umělá inteligence, která detekuje odchylky a učí se ze získaných dat. Odhadci a realitní odborníci na vybrané lokality navíc revidují výpočty o specifika konkrétních oblastí.

Aktuální stav a vývoj podle typu nemovitosti
 Byty: „Ve větších městech je stále obrovský převis poptávky nad nabídkou. Pomalá a nedostatečná výstavba nových bytů. V nejisté době pandemie ukládání úspor do “bezpečí” v podobě investice do nemovitosti. Levné hypotéky, které i přes zhoršující se ekonomickou situaci domácností, pomáhají zvýšenému zájmu o koupi. To vše žene ceny bytů vzhůru.“
 Pozemky: „Zdá se, že čas strávený v kruhu rodiny doma, jarní karanténa a s ní spojené “uvěznění” v prostoru bytu bez terasy nebo vlastní zahrady, urychlili nejen u mladých rodin přemýšlení o tom udělat první krok k vlastnímu bydlení v domě nebo alespoň získat únik za město do vlastní zahrady. Poptávka po pozemcích v okolí měst roste. A to opět vyvíjí tlak na rostoucí ceny, zejména v atraktivních oblastech blízko center měst a v příměstských oblastech.“
 Rekreační nemovitosti, chaty a chalupy: „V důsledku epidemie mnoho lidí trávilo dovolenou v Česku a pokud mají volné finanční prostředky rostoucí zájem o tento typ nemovitosti ještě posílil a urychlil plány a rozhodování o pořízení “víkendové nemovitosti”. Nedostatek nabídky žene ceny opět nahoru. Navíc i banky jsou v posledních letech otevřenější k financování tohoto typu nemovitosti.“
Pronájmy: „S výjimkou Prahy a Karlovarského kraje se neukázala výrazná změna v cenách pronájmů. Je však vidět velký přesun do nájemního bydlení z uvolněných krátkodobých pronájmů. Pokračující pandemie, zhoršující se ekonomická situace rodin a nejistota tento trend do budoucna možná ještě podpoří.“

Zvažujte Vaši individuální situaci
Ing. Jan Hájek, realitní odborník z Quantum reality doporučuje při rozhodování o nákupu či prodeji nemovitosti vnímat zejména vlastní situaci a možnosti. “Trh s nemovitostmi a trh s bydlením nejsou, stejně jako mnoho dalších oborů, závislé pouze na vnějších podmínkách, ale na chování nás – lidí. Na našich emocích. A ty v současné době cloumají s každým. Dělat větší rozhodnutí, která ovlivní naše životy, je náročné. Chtít předvídat budoucnost je skoro nemožné.  Impulsem pro změny na trhu totiž zdaleka nemusí být jen současná pandemie koronaviru. Zvažte racionálně své aktuální možnosti a vyhlídky do budoucna nejen z pohledu příjmů, výdajů, ale i jejich udržitelnosti. Zkuste si představit, jak byste ve stejné situaci poradili někomu, na kom vám záleží. Na druhou stranu pokud dojdete k rozhodnutí, po důkladném zvážení, nejspíš není důvod čekat na lepší nebo horší časy.“