23. 11. 2018

Zahájená výstavba bytů stoupla v letošním roce o tři čtvrtiny – pro optimismus ale není důvod: bytů se staví stále málo

Odhadovaný počet nově vystavěných bytů v letošním roce v Praze se pohybuje kolem 4500. Jde proti loňskému roku jen o mírný nárůst. K optimismu však vedou jiná čísla: počet nově zahájené bytové výstavby v Praze stoupl v letošním roce o 74 procent. V jedné z fází příprav je aktuálně přes 40 tisíc nových bytů. To je signál, že v příštích letech by se měla situace s nabídkou nových bytů na pražském realitním trhu zlepšovat.

„Je nutné maximálně urychlit celý proces výstavby včetně příprav, protože podle kvalifikovaných odhadů se v horizontu 15 let do Prahy trvale přistěhuje přes sto tisíc nových obyvatel. To znamená dokončit minimálně přes pět tisíc nových bytů ročně. A to opravdu hovoříme o spodní hranici možného,“ vypočítal Tal Grozner, ředitel developerské společnosti Star Group, kolik bytů by se mělo každý rok v Praze předat do užívání, aby byla uspokojena poptávka po bydlení nově příchozích obyvatel hlavního města.
Developeři předpokládají, že celkový počet dokončených bytů v roce 2018 bude vyšší než v roce 2017, kdy bylo postaveno 4094 nových bytů. A věří, že v dalších letech se budou hodnoty výstavby blížit výsledkům z roku 2015, kdy bylo zkolaudováno 7356 bytů.
V Praze je v různé fázi příprav plánováno přes 40 tisíc nových bytů. Nové vedení města tvrdí, že si uvědomuje současnou nepříznivou situaci a maximálně urychlí schvalovací řízení, aby se mohlo naplno stavět.
Vyšší nabídka by měla také tlačit dolů ceny nemovitostí, které rostou kvůli velkému převisu poptávky a zvyšující se kupní síle obyvatel. V posledních letech ale ceny v Praze rostly tak, že se vlastní bydlení stává drahým i pro střední třídu zákazníků. Těm se navíc zdražují hypotéky, kterým se už druhým rokem pomalu zvedají úrokové sazby na aktuálně průměrnou hodnotu přes 2,6 procenta. Developeři očekávají, že navzdory těmto okolnostem se počet žadatelů o hypotéku výrazně nemění.
Tisková zpráva Star Group

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek