18. 03. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Zájem o hypotéky byl v únoru vysoký, může ale jít o poslední úspěch na hodně dlouhou dobu

18. 3. 2020, Praha – Letošní únor byl pro banky nabízející hypoteční úvěry zlatý, po druhém měsíci roku 2017 byl druhým nejúspěšnějším v historii z hlediska objemu poskytnutých hypoték. Klienti si vzali hypotéky za celkem 18,593 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 7,7 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních dat ukazatele Fincetrum Hypoindex. Rekord překonala průměrná výše úvěru, která se vyšplhala už na 2,617 milionu korun. Nad dvoumilionovou hranicí se průměrná výše hypotečního úvěru drží od listopadu 2016.

Jen za poslední rok vzrostla průměrná výše hypotéky o takřka 425 tisíc korun. To je způsobeno hlavně růstem cen nemovitostí, takže si lidé pořizují stále dražší byty a domy. Pokud jde o počet hypoték, tak banky jich v letos v únoru sjednaly celkem 7092, což je o 601 více než v lednu. Meziročně vzrostl počet sjednaných hypoték dokonce o 2 131. Ve srovnání s rekordním rokem 2017 ale letošní únor zaostává o 2 321 hypoték. Průměrná hypoteční sazba v únoru podruhé v řadě vzrostla, tentokrát o 0,06 procentního bodu na 2,42 procenta.
Únorová pozitivní čísla mohou být na dlouhou dobu poslední. V souvislosti s prohlubující se krizí způsobenou pandemií koronaviru. Centrální banky po celém světě začaly ve velkém snižovat cenu peněz a některé už zahájily masivní kvantitativní uvolňování. Dokonce i Česká národní banka (ČNB) toto pondělí na mimořádném jednání neočekávaně snížila dvoutýdenní repo sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta, lombardní sazby na 2,75 procenta a diskontní sazby na 0,75 procenta. Na snížení základních úrokových sazeb by mohly stejným způsobem reagovat také hypoteční sazby. To by mohlo za normálních okolností potěšit klienty a přimět je uzavřít hypotéku.
Nicméně některé banky kvůli koronaviru výrazně omezily provoz a také zákaz volného pohybu obyvatel bude mít dopad na množství uzavřených hypoték minimálně po dobu platnosti těchto omezení. Ani poté však banky nečekají žádné hypoteční žně. Dá se totiž očekávat příchod recese, otázkou pouze je, jak velká bude. Spousta firem kvůli zavřenému provozu zkrachuje, vzroste i nezaměstnanost. Prodeje bytů a domů proto budou stagnovat, zájem o koupi nemovitosti nebude příliš velký. Lidé budou mít spíše existenční starosti a nákladné investice, mezi které patří i pořízení nového bydlení, odloží na později.
Hypoteční trh tak po opakovaných restrikcích ze strany ČNB bude čelit dalším, tentokrát mnohem vážnějším problémům. Otázkou je, jak dlouho mu bude trvat, než se z nich vyhrabe. Každopádně na rekordní čísla musíme na hodně dlouho zapomenout.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek