22. 05. 2019

Subjekty:
EKOSPOL

Zájem o hypotéky je stále velmi nízký, banky drží úroky dole

Hypoteční trh se letos stále potýká s výrazným poklesem zájmu, hypotéku si v dubnu sjednalo 6395 klientů. To je o pětinu méně, než ve stejném měsíci loňského roku. Vyplývá to z aktuálně zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex. Podle něj také průměrné hypoteční sazby už třetí měsíc v řadě zlevňují, aktuálně klesly na dubnových 2,85 procenta.

Zlevňování hypoték je tak logickým krokem v době, kdy klientů ubývá. Banky se snaží udržet si svůj podíl na trhu i celkovou výši poskytnutých hypoték, proto se zvedáním hypotečních sazeb nespěchají. Nezdá se, že by na tom něco změnilo ani zatím poslední zvýšení základních úrokových sazeb, ke kterému přistoupila Česká národní banka (ČNB) na začátku května. Klientů je tak málo, že konkurenční boj bude tlačit i nadále hypoteční sazby dolů.
Kromě bank na současný stav doplácí hlavně zájemci o vlastní bydlení, kteří celkovou potřebnou částku z vlastního dohromady nedají. Kvůli opakovaným zpřísňováním pravidel pro poskytnutí hypotéky ze strany ČNB na koupi bytu dosáhne výrazně méně lidí. Ostatně jasně to dokládají právě statistiky o hypotečním trhu. Ten se jen v prvním letošním čtvrtletí propadl meziročně o jednu třetinu. Jasně se tak projevuje destrukční vliv nových regulací centrálních bankéřů.
Obávám se, že tento trend bude pokračovat i v následujících měsících. Domácností ochotných koupit si vlastní byt či dům sice bude stále dost, ale velká část z těchto zájemců nesplní přísnější kritéria pro získání hypotéky. Nic na to nezmění ani deklarovaná snaha zmírnit tato pravidla pro mladší ročníky. I pro ně bude představovat zásadní problém nutnost našetřit stovky tisíc korun ze svého. Pro absolventy či mladé rodiny to dál představuje nepřekonatelný problém.
Jediným způsobem, jak oživit realitní trh a s tím rozhýbat i trh hypoteční, je začít masivně stavět nové byty. Jen větší konkurence velkých rezidenčních projektů povede k tomu, že se ceny stanou dostupnějšími. Do té doby si o vlastním bydlení může spousta lidí včetně většiny střední třídy nechat jen zdát.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek