15. 04. 2020

Subjekty:
EKOSPOL

Zrušení DPH u nově prodaných bytů je zlevní o stovky tisíc korun, dostupnost bydlení vzroste

Stovky tisíc korun by mohli ušetřit kupující nových bytů, pokud by prošel aktuální návrh vedení Prahy. To navrhuje dočasně zrušit DPH z nově prodaných bytů. U novostavby za pět milionů korun by šlo o zhruba jeden milion korun. Pražské vedení si od tohoto opatření slibuje, že se zlevní bydlení a developeři budou více stavět. Změnu daní by však musela schválit vláda a poté i parlament.

Dlouhodobě poukazuji, že daňové zatížení nové bytové výstavby je u nás extrémně vysoké. Největší příjem z každého postaveného bytu má stát, každý rok státní rozpočet díky prodejům nových bytů získá několik desítek miliard korun. Pokud by se alespoň části těchto peněz erár vzdal, pro kupující by to znamenalo obrovskou úlevu. Za nový byt by zájemce zaplatil o stovky tisíc korun méně.
Přitom není pravda, že by stát o tyto peníze automaticky přišel. Získal by je jinde. Domácnosti by ušetřené peníze využily například na lepší vybavení domácnosti nebo jiné výdaje, za které by stát DPH normálně inkasoval. Jakékoliv opatření, které sníží cenu bytů a tím zvýší dostupnost bydlení, jednoznačně vítám. Vždy jsme se snažili nabízet takové byty, které jsou dostupné co nejširšímu okruhu zájemců.
V této souvislosti je však nutné zmínit další významný faktor, který zdražuje nové byty až o deset procent. Tím jsou neustálé průtahy při jejich povolování, což je hlavně v některých pražských městských částech palčivý problém. Získat finální povolení pro středně velký rezidenční projekt s několika stovkami bytů trvá i více než pět let a výjimkou nejsou průtahy táhnoucí se celé desetiletí.
Vedení Prahy by tak kromě tlaku na vládu kvůli DPH mělo také zajistit, aby úředníci jednotlivých městských částí ale i na magistrátu stavební řízení zbytečně neprodlužovali. Jen rychlé uvedení více projektů s mnoha tisíci byty na trh povede k tomu, že bude opět možné nabídnout cenově dostupnější byty. Dočasné zrušení DPH by bylo pro kupující velmi významným přínosem.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s