EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

14. 01. 2011

0 komentářů

Sazby jsou nízko. Státní podpora hypoték končí

 


 

Nikoho proto nemohlo příliš překvapit, že Ministerstvo pro místní rozvoj zkonstatovalo, že průměrné úrokové sazby podporovaných hypotečních úvěrů klesly v loňském roce pod hranici 5 %, a z tohoto důvodu od 1. února zastavuje podporu hypoték pro mladé u nově čerpaných úvěrů.

Podle statistik FINCENTRUM HYPOINDEX byla pětiprocentní hranice prolomena již v měsíci listopadu, kdy průměrná úroková sazba nově poskytnutých hypoték klesla na 4,33 % a celoroční průměr díky tomu propadl  až na úroveň 4,96 %. Dotaci poskytoval stát od února 2009, tehdy ji obnovil po čtyřleté přestávce kvůli růstu sazeb. Pro podporu je rozhodující právě hranice pěti procent, stanovená nařízením vlády.

Graf 1: Vývoj průměrné úrokové sazby nově poskytnutých hypoték
 
Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

Kdo může získat pomoc se splácením hypotéky?

Podpora hypoték je určena mladým lidem, jimž v době podání žádosti o podporu nesmí být více než 36 let. Úroková dotace je při splnění podmínky výše průměrných úrokových sazeb poskytována po celou dobu splácení hypotečního úvěru, maximálně však po dobu deseti let. Dotace je poskytována ke standardnímu hypotečnímu úvěru, nebo jeho části až do výše až do výše 800 tisíc Kč v případě koupě bytu anebo do 1,5 milionu korun v případě koupi rodinného domku s jedním bytem. Na část úvěru překračující tyto limity již není dotace poskytována a stejně tak se nevztahuje na nemovitosti mladší 2 let.

Výše podpory se odvíjí od průměrné úrokové sazby hypoték za předešlý rok. Podpora je poskytována ve výši jednoho procentního bodu v případě, že průměrná sazba podporovaných hypoték za rok předcházející fixaci je v intervalu 5 až 6 %, dvou procent v případě intervalu 6 až 7 % atd. V roce 2010 však klesly průměrné úrokové sazby podpořených úvěrů pod 5% a v takovém případě se příspěvek pro nově čerpané úvěry neposkytuje.

Snížení podpory na nulovou hodnotu bude dále provedeno rovněž u stávajících příjemců podpory, kterým po 31. lednu končí fixace úrokové sazby a budou si s bankou dojednávat novou úrokovou sazbu pro další fixační období

REKLAMA

MMR: I přesto si o podporu zažádejte!

"Většina bank při uzavření hypoteční smlouvy nechává současně s podpisem smlouvy podepsat klientem do 36 let věku také žádost o tento příspěvek. MMR takový postup, tedy podpis žádosti při uzavření úvěrové hypoteční smlouvy, doporučuje i pro současné období. V případě změny úroků v budoucnosti a současné změny fixace tak klientovi státní podpora naskočí automaticky. Ovšem bez podané žádosti to zpětně možné není," upozorňuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

Ale pozor, ne všechny banky však umějí žádost o státní podporu zadministrovat. V současnosti tuto službu nabízí pouze Česká spořitelna, Hypoteční banka, Československá obchodní banka, GE Money bank, Komerční banka, Raiffeisenbank, Wüstenrot hypoteční banka a UniCredit Bank.

Klienti by si také měli dopředu spočítat, zda se jim úroková dotace vůbec vyplatí, jelikož banky si za vedení úvěrového účtu k hypotéce s úrokovou dotací účtují vyšší poplatek, než je tomu u standardních úvěrů. Na místo 150 Kč to zpravidla bývá 200 či 250 korun a navíc pokud by si mohl a chtěl zaplacené úroky odečíst od základu daně, tak dotovanou část si do těchto odpočtů zahrnout nesmí.

Podle propočtů Ministerstva se však úroková dotace klientům ve většině případů vyplácí. "Průměrná výše měsíčního příspěvku činila v loňském roce 407 korun," uvedl pro server Aktualne.cz Jan Dvořák z tiskového oddělení Ministerstva. Na konci loňského roku dostávalo podporu 4228 příjemců, z toho v 1459 případech jde o nově uzavřené smlouvy. "Celkově je v systému vedeno téměř 20 tisíc smluv, kterým v případě, že dojde ke změně úrokové sazby, může být opět podpora poskytována," dodává Jan Dvořák.

Ministerstvo vloni na dotacích k hypotékám vyplatilo přes 18,1 milionu korun. Pro letošní rok má vyhrazeno na pokračující podpory hypoték se zafixovanými vysokými sazbami 13,5 milionu korun. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *