EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

17. 04. 2008

5 komentářů

Co dělat, aby vám hypotéka nepřerostla přes hlavu?

 


 

Úvěr na bydlení zpravidla představuje závazek někdy i na několik desítek let, přičemž po celou dobu splatnosti úvěru se předpokládá, že dlužník bude pravidelně umořovat dlužnou částku. Je však bezpočet situací, které mohou negativně ovlivnit výši příjmů, ale také výdajů vaší domácnosti a vy bez dostatečné ochrany nebudete schopni krýt své závazky.

Cestou, jak se vyhnout nepříjemnostem a riziku ztráty střechy nad hlavou, je především zdravý úsudek a prevence. Tedy reálně odhadnout svoje finanční možnosti před sepsáním úvěrové smlouvy a vytvořit si stabilní  finanční plán, který zajistí rodinný rozpočet i pro případ neočekávaných událostí, majících negativní vliv na schopnost hradit nejen měsíční splátky hypotéky, ale potažmo všechny závazky domácnosti.

Reálně odhadnout finanční možnosti

Ještě před cestou do banky, kde klient začne dohadovat konkrétní paramety úvěru, je potřeba si správně určit částku, kterou je zájemce o úvěr (domácnost), dlouhodobě schopen vynakládat na splácení hypotéky (a to i s dostatečnou rezervou, pokud by došlo při změně fixace ke zvýšení měšíční splátky), a teprve potom se pouštět do hledání vysněného bydlení. Na internetu je k dispozici velké množství kalkulaček pro výpočet tzv. bonity klienta. V druhé fázi si své výpočty můžete nechat „naostro“ prověřit návštěvou banky. První hrubý skóring vám udělají téměř na každé pobočce nezávazně a zdarma.

REKLAMA

Výborným nástrojem, jak dále otestovat své odhady, je vzít si tzv. „hypotéku nanečisto". Zjistíte tak, zda vás splácení úvěru nebude přespříliš nezatěžovat a zda jste schopni nadále hradit další trvalé platby (splátky ostatních úvěrů, leasing, služby, pojištění, kapesné dětem).
 
Princip hypotéky na nečisto spočívá ve zřízení odděleného účtu od rodinného rozpočtu, kam si například pomocí trvalého příkazu budete zasílat pravidelně každý měsíc částku, která odpovídá plánované splátce úvěru (pokud bydlíte dosud v nájmu zohledněte ve výpočtu platby poměrnou část nájemného, které vám koupí nemovitosti odpadne). Pokud vám splácení hypotéky na nečisto nepůsobí problémy, můžete postupně přistoupit k realizaci hypotéky.

Hypotéka nanečisto má ještě druhý efekt. Sumu prostředků na spořícím účtu můžete při vyřizování hypotéky použít k úhradě nákladů, které si banka zpravidla účtuje a s kterými je potřeba dopředu počítat (poplatek za zpracování, výpis z katastru, odhad nemovitosti), a pokud vám část zbude, budete disponovat rezervou pro fázi splácení úvěru. Tvorba rezervy je totiž dalším z velmi důležitých nástrojů, jak si stabilizovat rodinný rozpočet pro případ nenadálého výpadku příjmu či zvýšení splátky úvěru.

Tvorba rezervy a zajištění proti výpadkům příjmu

Jedním z prvků zabezpečení proti krátkodobé platební neschopnosti je vytvořit si v rodinném rozpočtu v době, kdy se daří, rezervu. Ta by měla odpovídat alespoň dvěma měsíčním příjmům a poslouží vám k překlenutí doby pracovní neschopnosti nebo ztráty zaměstnání.

REKLAMA

Úspory z období před čerpáním hypotéky (stavební spoření, investice, vkladní knížky), pokud nejste nuceni složit jako anuitu úvěru, si ponechejte taktéž jako rezervu alespoň pro první fixační období (nejčastěji 1, 3, 5 let). Když vše půjde podle plánu a budete si chtít o své úspory snížit částku úvěru, na konci fixace tak můžete snadno učinit, a to rizika sankčních poplatků (některé banky umožňují předčasné či částečné splacení úvěru bez sankcí kdykoliv v průběhu doby splácení).

Proti dlouhodobým výpadkům příjmu způsobeným například dlouhodobějším onemocněním, úrazem a případnou invaliditou, resp. pracovní neschopností živitele rodiny, na jehož příjmu je závislá celá domácnost, je rozhodně vhodnější zajistit rozpočet pojištěním (především u skupiny OSVČ).

Pojišťovny nabízí širokou škálu pojistných produktů pro případ všech možných i nemožných pojistných událostí. Záleží na pojistníkovi, která rizika považuje za pravděpodobná vzhledem ke zdravotnímu stavu, dědičným dipozicím, výkonu zaměstnání apod. Určitě by však v pojistné smlouvě nemělo chybět pojistnění pro případ smrti, úrazu, invaliditě, ale také třeba dlohodobé hospitalizaci a pracovní neschopnosti. 

Existují dva druhy životního pojištění: levnější – rizikové životní pojištění (kryje pouze rizika, v případě "přežití" pojistky klient nic nedostane), a dražší – rezervotvorné životní pojištění (zde je klient pojištěn proti rizikům, ale zároveň si část prostředků spoří do doby splatnosti pojistky/úvěru).

Pokud jste si pojištění do doby vyřizování úvěru nesjednali, není třeba se ukvapovat. Banky zpravidla přímo spolupracují s pojišťovnami a pojistné produkty nabízí ve svých obchodních sítích. Pokud odpovídající pojistnou smlouvu uzavřete s hypotečním poradcem v bance, můžete s velkou pravděpodobností očekávat slevu na úvěru v podobě nižší úrokové sazby.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • FL

    18 dubna, 2008

    Ta by měla odpovídat alespoň dvěma měsíčním příjmům a poslouží vám k překlenutí doby pracovní neschopnosti nebo ztráty zaměstnání.
    ***
    Tohle NIC neresi, pokud clovek ztrati praci a ma fin.rezervu jen na 2 mesice.tak bude muset vzit misto jakykoliv,aby si zajistil prijem a to je cesta do pekel.KAZDY clovek byl mel mit MINIMALNI rezervu ve vysi 6 mesicnich platu, to uz neco resi.! Kor pri tak velkym zavazku a vydajich jak u hypoteky!!!

    Odpovědět

  • Luboš Svačina

    21 dubna, 2008

    Nemám nic proti šestinásobku měsíčního příjmu. Samozřejmě čím více, tím lépe. Ale na druhou stranu i 2násobná rezerva by měla klientům stačit. Jednak proto, že když dostane klient v zaměstnání výpověď, tak mu buď následně běží 3 měsíční výpovědní lhůta, kdy si může shánět nové zaměstnání anebo má nárok na odstupné (tuším minimum jsou dva měsíční platy).
    Klient splácející bance hypotéku tak bude mít k dispozici v podstatě 4-5 měsíců na to, aby si našel odpovídající pracovní uplatnění. Při stávající poptávce po nových zaměstnancích se domnívám, že je to dostatečná doba a navíc – pro podobné případy je možné se i připojistit (viz. dlouhodobá platební neschopnost)
    Rozhodně ale děkuji za názor.
    Luboš Svačina

    Odpovědět

  • vit

    24 dubna, 2008

    to jste mne celkem prekvapil s tim pojistenim v bance. za zivotko dostane slevu 0,1 %.. rozhodne souhlasim, ze by ho mel clovek mit, ale at si o tom promluvi s nezavislym financnim poradcem. o hypotece ani nemluve.
    a jeste celkem rychle odbite srovnani izp a rzp.. castokrat vychazi daleko lepe izp nez rzp s opf. samozrejme ale nesmite mit dynamik plus, ale nejaky produkt s nizkou poplatkovou strukturou 😉
    doporucuju podivat se treba na http://www.t-a-n-k.cz

    Odpovědět

  • Desmond Roberts

    19 října, 2011

    Vážení úvěr o azyl,
    Jste ve finanční dluhy, potřebují osobní úvěry, kapitál pro zahájení vlastního podnikání, conact dnes v ultimateloanfirm1@live.com pro rychlé a spolehlivé výpůjční služby.

    Odpovědět

  • UMC LOAN INC

    28 října, 2011

    Už ste bola upriamená na úver od banky alebo finančnej spoločnosti? Potrebujete úver splatiť svoje účty, alebo kúpiť domov? Potrebujete pôžičku na začatie podnikania? Premeňte svoje sny prostredníctvom kontaktovať UMC ÚVERY INC, dáme von úver s úrokovou sadzbou 3%, v prípade záujmu, kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu uviedol: “ umcloans_2011@hotmail.com “ s nasledujúcimi údajmi;
    dlžníkov INFORMÁCIE
    Vaše meno :…………..
    Pohlavie :…………………
    Váš vek :………………
    Vaša krajina :………….
    Vaša adresa :………….
    Telefónne číslo :………..
    Vaše faxové číslo :……..
    Množstvo potrebné :………
    Trvania pôžičky :…………
    Mesačný príjem :……….
    Účel úveru :……….
    Blízkych :……………..
    S pozdravom a dúfame, že počujem od vás.
    Napíšte nám cez: umcloans_2011@hotmail.com

    Odpovědět