EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

13. 01. 2012

0 komentářů

Kupujete novostavbu na splátky? DPH zaplatíte i z úroků!

 


 

 

Růstu snížené sazby daně z přidané hodnoty od 1. ledna 2012 z 10 % na 14 % si všiml snad každý. Více tak zaplatí lidé nejen za potraviny a novostavby, ale i za úroky za odklad platby za pořízenou nemovitost. To nejvíce pocítili lidé, kteří koupili novostavbu v loňském roce ještě s nižší sníženou sazbou daně, ale část plateb si odložili do roku letošního.

Finanční služby jsou sice od daně z přidané hodnoty osvobozeny. Bohužel zákon o dani z přidané hodnoty hovoří poměrně jasně o platbách za dodané zboží či službu, které dani z přidané hodnoty podléhají: „Základem daně je vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění, včetně částky na úhradu spotřební daně od osoby, pro kterou je zdanitelné plnění uskutečněno, nebo od třetí osoby, bez daně za toto zdanitelné plnění.“[1]

Součástí plateb za nemovitost jsou i úroky placené za odklad splátek. A jako takové jsou daní z přidané hodnoty zatížené. Nelze na ně uplatnit osvobození týkající se finančních služeb[2], přestože zákon v osvobození od daně finanční služby specifikuje mimo jiné jako poskytování úvěrů a peněžních půjček[3].

Developer sice může poskytnout „půjčku na nemovitost“ formou odkladu jejího zaplacení, pokud si ale účtuje úroky, daň z přidané hodnoty připočítá i k nim a úrokovou platbu zvýší o 14 %.

Důvodem pro zahrnutí úroků z „dodavatelské půjčky“ do výpočtu DPH je pravděpodobně obava z obcházení zákona a daňovým únikům. Pokud zájemce kupuje např. byt v ceně 1 mil. Kč, k němu je 14 % DPH celých 140 tis. Kč. Kdyby nebyly úroky z půjčky zahrnuty do základu daně, mohl by (zjednodušeně) developer nabídnout zájemci byt za 500 tis. Kč s odkladem plateb se 100% úrokem – a poskytl by mu tak slevu ve výši 70 tis. Kč na úkor všech daňových poplatníků v České republice.

REKLAMA

DPH a pronájem bytů

Od daně z přidané hodnoty jsou osvobozeny i nájmy nemovitostí. Zákon o dani z přidané hodnoty je vymezuje jako „převod a nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor, nájem dalších zařízení“[4].

Nájem je v zákoně dále blíže vymezen: „Nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor je osvobozen od daně. Osvobození se nevztahuje na krátkodobý nájem stavby bytů a nebytových prostor, nájem prostor a míst k parkování vozidel, nájem bezpečnostních schránek nebo trvale instalovaných zařízení a strojů. Krátkodobým nájmem stavby, bytů a nebytových prostor se rozumí nájem, popřípadě včetně vnitřního movitého vybavení či dodání elektřiny, tepla, chladu, plynu nebo vody, nejdéle na 48 hodin nepřetržitě.“[5]

Pronajímatel se ale může rozhodnout, že nájem daní zatíží. Zákon konkrétně říká: „Plátce se může rozhodnout, že u nájmu pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor jiným plátcům pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností se uplatňuje daň.“[6]

Proč by pronajímatel dobrovolně zatížil nájem daní z přidané hodnoty? Důvod je jednoduchý: Aby si mohl uplatnit zaplacenou daň „na vstupu“. Osvobození nájmu od DPH je „bez nároku na odpočet daně“, což znamená, že si pronajímatel nemůže odečíst daň, kterou zaplatil při nákupu zboží a služeb souvisejících s pronájmem.

Jak vypadá platba daně, když pronajímatel bude uplatňovat DPH u pronájmu? Pokud pronajímatel pronajme byt za 10 tis. Kč a uplatní DPH ve výši 20 %, zaplatí nájemník celkem 12 tis. Kč. Jakmile si ale koupí počítač, aby mohl nájemné evidovat, zaplatí za něj řekněme 8 tis. Kč + 1 600 Kč daně. Finančnímu úřadu pak vykáže čistý příjem DPH ve výši 400 Kč a ty také zaplatí. Kdyby pronajímatel neuplatňoval daň u pronájmu, nemůže žádat vrácení zaplacené daně za počítač.

REKLAMA

Rozhodnutí uplatňovat daň z pronájmu nemovitostí nemusí vadit ani nájemníkovi. Ten jenom musí být také plátcem DPH. Pak si i on zaplacenou daň v souvislosti s pronájmem uplatní „na vstupu“ a o ni odvede méně peněz finančnímu úřadu.


[1] Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, § 36 Základ daně, odst. 1

[2] Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, § 51 Plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, odst. 1 c)

REKLAMA

[3] Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, § 54 Finanční činnosti, odst. 1 c)

[4] Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, § 51 Plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, odst. 1 e)

[5] Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, § 56 Převod a nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor, nájem dalších zařízení, odst. 3

[6] Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, § 56 Převod a nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor, nájem dalších zařízení, odst. 4

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *