EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

22. 12. 2009

7 komentářů

Realitní krize protahuje prodeje. Zájemce můžete hledat i půl roku

 


 

Na realitním trhu mrzne až praští. Obchody se nehýbou. Vedle markantního poklesu cen nemovitostí je jedním z atributů současné situace neustále se prodlužující průměrná doba, za kterou se lidem daří najít kupujícího či nájemce nabízené nemovitosti

Před vypuknutím finanční krize a v době hypotečního a realitního boomu téměř neexistoval dům či byt, který by se v nabídce realitní kanceláře ohřál déle než několik týdnů. Za současných podmínek, kdy se kupující z trhu doslova vypařili, je běžné, že uběhne více než sto dní, než nabízená nemovitost najde svého kupce a než proběhnou všechny formální náležitosti převodu nemovitosti na nového majitele. "Doba prodejů i pronájmů se v některých případech prodloužila z dřívějších 1 – 3 měsíců na půl roku i více," potvrzuje Jaroslav Jírek, realitní makléř kanceláře RE/MAX Alfa.

Pokaždé samosebou záleží na tom, o jakou nemovitost se jedná, v jakém je stavu a v jaké se nachází lokalitě, Přesto se komentáře realitních makléřů příliš neliší. "Doba prodejů nemovitostí je závislá na typu nemovitosti, potvrzuje Pavel Lukaštík, jednatel realitní kanceláře ERA Partners a doplňuje svou zkušenost. "V souvislosti s menší poptávkou po nemovitostech se doba prodejů v roce 2009 mírně prodloužila. V současnosti se průměrně pohybuje okolo 3 až 4 měsíců." 

Klíčovým faktorem, který v současnosti hýbe, či spíše nehýbe trhem, je velmi slabá poptávka. Nicméně dalších důvodů, proč se doba uskutečnění obchodu v současnosti protahuje, je celá řada. Jedním z nich je také například větší opatrnost bank při poskytování hypotečních úvěrů. "Doba realizace obchodu se prodlužuje hlavně z důvodu zajištění peněz přes banku, kde se průměrná doba prodloužila na tři měsíce. Pokud se nastaví dobrá tržní cena nemovitostí na začátku, lze i dnes zrealizovat obchod v horizontu měsíce, v opačném případě se doba prodlužuje o měsíce ztracené nabízením nemovitosti za ceny neodpovídající trhu," říká Jan Kunz, regionální manažer Realitní kanceláře STING. 

Nadhodnocená cena nemovitosti je další příčinou, na které trh vázne. "Nemovitosti obchodované výhodně či pod cenou jsme schopni prodat prakticky okamžitě, ostatní trvají řekněme okolo 6 měsíců, záleží na vyladění ceny vzhledem k situaci na trhu – je to otázka komunikace s prodávajícími, kteří většinou nejsou ochotni přijmout situaci a žijí "v minulosti"," říká Jolana Šulcová, ředitelka realitní kanceláře ERA Sever (Děčín, Ústí nad Labem).

Nesprávné nastavení nabídkové ceny nejen prodlužuje dobu, po kterou se musíte smířit s občasnými návštěvami potenciálních kupujících, ale navíc si tím může prodávající sám pod sebou podříznout větev. "Pokud nyní chtějí majitelé svou nemovitost prodat, jsou nuceni ke slevám ve výši i několika desítek procent. Pokud se na začátku celého obchodu nastaví špatná prodejní cena, kupující již po slevě nereagují a vnímají takovou nemovitost jako problematickou," upozorňuje Jan Kunz z regionální manažer Realitní kanceláře STING.

Pokud nemůžete nemovitost prodat či pronajmout 3 – 4 měsíce, není třeba panikařit. Pokud však prodej trvá již více než půl roku a navíc lidé se ani na prohlídky nehrnou, je něco špatně a pravděpodobně budete muset přistoupit k určitým změnám. První, na co potenciální kupující nejvíce slyší, je prodejní cena. Podle zkušeností realitních makléřů často stačí 3 – 5% sleva a obchody se začnou hýbat. Pokud se domníváte, že nastavení ceny odráží situaci na trhu, zkuste svou nemovitost nabídnout prostřednictvím dalších realitních kanceláří, zkuste lépe zdůraznit přednosti nabízené nemovitosti, zkuste nemovitost znovu a jinak nafotit (např. za příznivějšího počasí).

Jak jsme na tom v porovnání s EU?

Prodlužování doby realizace obchodu není pouze specifikem českého realitního trhu. S podobným problémem se potýkají také majitelé a realitní kanceláře v dalších evropských zemích, jak naznačuje průzkum společnosti EraEurope Reality. Bohužel uvedená data popisují stav v letech 2007 a 2008, novější čísla zatím nejsou k dispozici.

Tabulka 1: Průměrná doba zrealizování transakce

Země AUT BGR BEL CYP CZE FRA GER GRC IRL ITL NLD PRT ROU SWE CHE
Průměrná doba zrealizování obchodu 100 97 90 -180 280 95 87 176 90 200+ 174 78 270 90 – 280 30 – 180 200

Zdroj: ERAEurope Survey 2008/2009 

V roce 2008 trval v průměru prodej či pronájem nemovitosti nejdéle v Rumunsku, Portugalsku, Irsku a na Kypru. Naopak nejlépe na tom bylo Nizozemí a Francie, kde se v průměru podařilo spárovat nabídku a poptávku dříve než za tři měsíce. .

Graf 1: Meziroční změna průměrné doby realizace transakce (2007/2008)


 
Zdroj: ERAEurope Survey 2008/2009

Z grafu je patrné, že nejvíce dopadla hypoteční krize na Švédsko, Bulharsko, ale také například Kypr, kde se meziročně prodloužila doba uskutečnění obchodu o více než 200 dnů. Česká republika je na tom z tohoto pohledu celkem dobře. Je však potřeba zmínit, že údaje v tabulce ilustrují stav na konci roku 2008. Výše zmíněné komentáře realitních expertů spíše naznačují, že doba realizace obchodu se v ČR protáhla na 4 – 5 měsíců, tedy nějakých 150 dnů.

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vojtík

    22 prosince, 2009

    Ono to souvisí s cenovou hladinou:
    Představte si,že mám ojeté auto,o němž si moje okolí bude myslet,že má cenu 100 tisíc.
    Já si myslím,že jeho cena je 150 tisíc a začnu jej za tu cenu prodávat.Nikdo jej samozřejmě nekoupí.Z nějakého důvodu však neslevím,budu jej prodávat stále za 150 tisíc,přičemž budu mluvit:Podívejte se,cena neklesá!
    To je to samé,co se děje s nemovitostmi nyní:ceny neklesají,ale nikdo nic nekupuje.Ve skutečnosti je růst průměrné doby dán tím,že do statistiky vstoupily nemovitosti,které nebyly vůbec prodány a bez důkladné slevy je jejich prodejní doba schopna se natahovat donekonečna.Prodloužení prodejní doby je synonymum pro zlevnění v budoucnosti.Stačí se podívat,jaký průběh měla realitní bublina v USA.

    Odpovědět

  • Kruton

    22 prosince, 2009

    …jak si počínat v případě, že jejich nemovitost nejde na odbyt, jsou jistě míněny dobře, ale v kontextu reálií českého trhu vyznívají téměř komicky.
    Většinu loňského roku jsem se bavil pohledem na nabídku otřesné sbírky nevkusu (prezentované pochopitelně jako „luxusní rekonstrukce“) v panelákovém 3 + 1, za který jeho majitel požadoval neuvěřitelné 4,6 mil. Kč. Měsíce běžely, cena se nehýbala, ale na webu sreality.cz naskakovaly další a další realitní kanceláře, inzerující tuto kuriozitu. Dech a trpělivost majiteli došly až někdy letos koncem jara, kdy inzeráty postupně zmizely…
    Pozoruhodné jsou i představy prodávajících o snižování cen. Kdosi takto od letošního jara nabízel „plně rekonstruovaný“ (jak jinak, že) 2 + 1 za 2,59 mil. Kč. Ačkoliv se hodně snažil a u inzerátu se stále skvěl label „Novinka“, neuspěl. Nyní se odhodlal ke slevě na 2,45 mil Kč, tedy prakticky přesně o doporučovaných 5%. Než se ovšem touto cestou dobere k realistické ceně svého bytu, čeká ho ještě dlouhá pouť.
    Na okamžik jsem zvedl oči od displeje a z oken bytu v jistém pražském komplexu novostaveb pohlédl na fasádu protějšího domu. Dva balkóny jsou ozdobeny transparenty s logem jednoho realitního řetězce a nápisem „Na prodej“. Realitní rok 2010 bude asi zajímavý…

    Odpovědět

  • Vojtík

    23 prosince, 2009

    Pochlubte se s kuriozitkami,co znáte…
    Já dávám do placu 1+kk v Horních Měcholupech 48m2 za 3 000 508.
    Na konecnou metra C Haje 10 minut busem,na Skalku 15 minut,zastavka autobusu primo u objektu(toho kravalu),3 metry vzdusnou carou nejfrekventovanejsi hornomecholupska ulice,pres ulici vietnamska samoska,herna a panelakove sidliste…
    Pozemek nudle,bude tam asi dost problem zajet autem do garazi a o nejakem stani u baraku si nechte jen zdat…
    Ceny bytu v projektu 60-65 tis/m2-jak jsem zjistil,to je jako cena za byt ve stare zastavbe na Vinohradech…
    http://www.century21.cz/novy-byt-1+kk-48m2-p-15-horni-mecholupy-18149
    http://mapy.cz/#mm=FP@dm=133386280+135800984-336+656-516+632-200-52-24-816+360-644+684+200@x=133385844@y=135801728@z=18 (zabrana parcela)

    Odpovědět

  • Vašek Nejedlý

    22 prosince, 2009

    Apeluji na všechny majitele nemovitostí, nedejte se zviklat a nechoďte dolů s cenou. Socka, která si chce od nás, pánů majitelů koupit nějakou nemovitost, at se pořádně prohne.
    Neohýbejte záda, nesnižujte cenu, držte ji pořádně vysoko a přiražte si k ní ještě deset procent. To je můj recept na úspěch.
    Pokud vás zajímá víc, navštivte vlastnici.cz, rád vám prodám naši brožuru o úspěšném prodeji.

    Odpovědět

  • balu

    28 prosince, 2009

    He, he ta socka evidentně má prachy, na rozdíl od majitele nemovitosti, který má na účtu leda exkrement.

    Odpovědět

  • Radek

    23 prosince, 2009

    Poutavý výkřik 😀

    Odpovědět

  • Idalia

    12 června, 2011

    AKAIK you’ve got the asnwer in one!

    Odpovědět