EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Realitní trh v roce 2010: Jaký bude?

 


 

Loňský rok byl pro realitní trh doslova mrazivý. Obchody zamrzly a nikdo nechtěl kupovat ani prodávat. Kupci čekali na ohlašovaný pokles cen – a když ceny klesly, kupci čekali, zda neklesnou ještě více. Prodávající nechtěli ceny snižovat – a když je přeci snížili, v očích kupujících snížili málo.

Letošní rok by mohl být jiný. Přestože oslovené společnosti byly ve svých odhadech spíše konzervativní, jistý trend v růstu objemu realitního trhu vypozorovat lze. Ceny nemovitostí jsou očekávány spíše stabilní – a jen výjimečně budou významněji klesat či růst.

Realitní trh: Spíše mírný růst objemu

Nejoptimističtější je stran objemu realitního trhu v roce 2010 zřejmě developerská společnost Skanska. „Oproti roku 2009 očekáváme cca 20% nárůst objemu realitního trhu, zejména v oblasti zahajování nových projektů,“ uvedla Naděžda Ptáčková, ředitelka prodeje a marketingu divize Skanska Reality. Nárůst objemu realitního trhu cca do 5 % očekává Raiffeisenbank.

Optimistou je také Jaroslav Jírek, realitní makléř kanceláře RE/MAX Alfa: „Od konce minulého roku zaznamenáváme celkové oživení realitního trhu a to jak v množství nabídek, tak i poptávek. Například prosinec 2009 byl pro nás rekordním měsícem po dlouhé době.“

"Na základě dnešních informací se domníváme, že se realitní trh v loňském roce dostal na své dno, jsou zde tedy předpoklady, aby v letošním roce mírně rostl. Na současných prodejích tento trend již pozorujeme," uvedl Tomáš Pardubický, generální ředitel FINEP Holding a dodal: "Vývoj bude z velké části záviset na ekonomickém vývoji a s tím spojené náladě na trhu."

REKLAMA

Central Group oddělil výhled na rezidenční trh a trh komerčních nemovitostí: „Pokud hovoříme o celkovém objemu obchodů na trhu rezidenčních nemovitostí, oproti úrovni roku 2009 předpokládáme mírný nárůst. Naproti tomu v oblasti komerčních nemovitostí lze ještě pro rok 2010 očekávat spíše stagnaci až mírný pokles.“

„U rezidenčního bydlení odhadujeme objem trhu na úrovni 150 – 160 mld. Kč,“ uvedl Pitín, člen představenstva Realitní společnosti České spořitelny, který v letošním roce očekává stagnaci na úrovni loňského roku, a doplnil: „Komerční trh bude nadále stagnovat a investiční nemovitosti také (propad r. 2009 oproti r. 2008 o cca 60 %).“

Stagnaci realitního trhu očekávají také ČMSS a Raiffeisen stavební spořitelna. „Současný stav, který řada odborníků označuje přívlastkem „mrtvý“, bude realitou v podstatě celého roku,“ uvedl Rostislav Trávníček, ředitel marketingu a komunikace ČMSS.

Shrnutí: Z ankety mezi „insidery“ na realitním trhu vyplývá, že objem realitního trhu bude v letošním roce na úrovni roku loňského a čeká ho přinejlepším mírný růst.

Developerské projekty: Spíše stagnace

Developerské projekty zřejmě čeká oživení. Ovšem nebude nijak závratné. „Především na počátku hospodářské krize na přelomu let 2008 a 2009 řada developerů pozastavovala své projekty a oddalovala tak investice do výstavby nových nemovitostí. Již v druhé polovině roku 2009 jsme však zaznamenali skutečnost, že mnozí developeři pozastavené projekty "rozmrazují" a zahájili nebo v nejbližší době mají v plánu zahájit jejich výstavbu. Očekáváme, že v letošním roce se bude počet bytových jednotek nově uvedených na trh pohybovat v řádu prvých tisíc,“ komentuje výhled Central Group.

REKLAMA

Obdobný názor má i Naděžda Ptáčková ze společnosti Skanska: „Vzhledem k tomu, že v roce 2009 všichni developeři, až na výjimky, pozastavili zahajování nových projektů, očekáváme, že letos začnou opět postupně rozšiřovat svou nabídku. A to z několika důvodu – jedním z nich je vytváření portfolia pro roky 2011 a 2012, dále pak skutečnost, že již vyprodali část svých zásob v dokončené výstavbě, a v neposlední řadě v návaznosti na pozitivní signály pomalého zlepšování celkové ekonomické situace. Nicméně se domníváme, že počet nově uvedených projektů na trh bude v řádu jednotek, což není srovnatelné s vývojem do roku 2008.“

Střídmější odhad přinesla Realitní společnost České spořitelny, která očekává 20 až 30 tis. nových bytů v letošním roce: „Nově zahájená bytová výstavba se propadne na úroveň let 2004 – 2005. Developeři budou opatrní a byty budou stavět v etapách po menším množství kusů.“


Výstavbu po menších projektech předpokládá také Tomáš Pardubický z FINEPu: "Developeři budou stejně jako v loňském roce velmi konzervativní při uvádění nových projektů na trh. Ty budou realizovány spíše v menších etapách, často v řádech desítek, nikoli stovek bytů. Klienti si dnes vybírají bydlení nejen podle kvality projektu jako takového, ale rovněž podle důvěryhodnosti developera, nové projekty tak přinesou pouze dlouhodobí hráči na trhu. Tempo prodeje a výstavby určí celková kondice ekonomiky, potažmo přístup k hypotečnímu financování."

Bankovní domy jsou obecně pesimističtější než developeři. Vesměs očekávají spíše stagnaci, Raiffeisen stavební spořitelna dokonce počítá s poklesem počtu nabídnutých nemovitostí.

Shrnutí: Z odpovědí lze vyčíst mírný optimismus na straně developerů a rezervovanost na straně bankovních institucí. Jsou to sice developeři, kdo bude projekty nabízet, tudíž by se jejich pohled mohl zdát důležitější, na druhé straně jsou to ale banky, kdo je bude financovat.

REKLAMA

Ceny: Starší spíše pokles, novostavby mírný růst

Ceny nemovitostí je to, co zájemce o prodej i nákup zajímá nejvíce. Přesto je tato část nejméně vypovídající – asi tak, jako byste sledovali průměrnou cenu jednoho kusu pečiva. Do stejné misky se vhodí rohlík, chléb i exklusivní sladké či masové pečivo a smíchá se z nich jakési číslo, které nic neřekne ani o ceně rohlíku ani o ceně chleba.

"Určujícím faktorem bude kvalita nemovitosti a lokalita, ve které se nachází. Byt v secesním domě v centru většího města může přinést několikaprocentní zhodnocení, zatímco byty v panelových sídlištích už nejspíš na hodnotě nezískají. O vývoji cen bytů je velmi obtížné mluvit v obecných kategoriích, vždy je nutné znát konkrétní podmínky u konkrétního bytu," potvrzuje tuto skutečnost Tomáš Pardubický z FINEPu.

Na druhou stranu… rostou-li ceny nemovitostí, může růst i ta vaše; nebo přinejmenším je to argumentem, proč nabídkovou cenu zvýšit. Naopak klesá-li průměrná cena na trhu, mají argumenty na své straně kupující. Nic to nevypovídá o konečné ceně konkrétního bytu. Ale přerozděluje to vyjednávací sílu.

Respondenti vesměs lámou hůl nad panelákovými domy. „Starší, zejména panelové byty již dlouhodobě nesplňují požadavky pro moderní bydlení, většina těchto bytů má akustické nebo tepelně-izolační problémy. Většině panelových bytových domů navíc skončila nebo brzy skončí jejich životnost a nákladné rekonstrukce životnost prodlouží jen o několik let. Z těchto důvodů předpokládáme, že u starších nemovitostí bude mít cenová úroveň spíše klesající tendenci,“ zdůvodnil pokles cen starších nemovitostí Central Group.

Obecně jsou ostatní respondenti ke starším nemovitostem vstřícnější. Zpravidla očekávají spíše stagnaci až mírný růst.

U novostaveb pokles cen neočekává nikdo – s výjimkou Realitní společnosti České spořitelny, podle které by se ale měl ve druhém pololetí obrátit opět do růstu: „Vývoj cen novostaveb bude určitě v I. pol. 2010 stagnovat, hodně bytů dočasně zlevní – důvodem je makroekonomická situace (pokles HDP, nárůst nezaměstnanosti, pokles maloobchodních tržeb, nízká míra inflace, opatrné hypoteční banky). V některých méně atraktivních lokalitách mohou ceny ještě klesat u bytů a domů, které se již dlouho neprodaly a jsou dokončené. Oživení nastane nejdříve II. pol. 2010, ale spíše až 2011.“


Důvody, proč ceny novostaveb neklesnou, specifikoval Tomáš Pardubický: "Ke snížení cen není prostor, protože nedošlo k zásadnímu poklesu cen stavebních prací, pozemků ani stavebního materiálu."

Růst cen novostaveb by neměl překročit 5% úroveň.

Za sníženou poptávkou a tím i stagnujícími cenami je současná ekonomická recese, pro niž lidé odložili svou poptávku po bydlení. Ta podle Tomáše Pardbického stále trvá a po oživení ekonomiky může opět převýšit nabídku nových bytů.

"V řadě evropských zemí koriguje tyto umělé výkyvy stát, který v době ekonomického propadu stimuluje investice do bydlení. Takové zásahy působí anticyklicky, pomáhají celé ekonomice překonat krátkodobé propady. Navíc výrazně stabilizují vývoj cen nemovitostí. Nejdále je asi Francie, kde funguje silná podpora sociálního bydlení, garance financování, či daňové úlevy pro ty, kteří v době útlumu investují. Něco podobného by potřeboval i český trh," nastiňuje řešení Tomáš Pardubický.

Shrnutí: Všem společnostem zúčastněným na realitním trhu vyhovuje spíše růst cen. Banky mají stabilněji zajištěné úvěry, realitní kanceláře mají prodejní argument, proč spěchat s pořízením nemovitosti, a developeři při růstu cen starších nemovitostí nezískávají levný substitut. Z tohoto důvodu soudím, že je velmi pravděpodobná spíše stagnace či mírný pokles cen nemovitostí než jejich mírný růst.

Loading

Vstoupit do diskuze 12 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Vojtík

    21 ledna, 2010

    ..že ty proklínané byty v panelácích už (nejspíš) mají většinu propadu za sebou,nýbrž novostavby před sebou.
    Čili opak toho,co nám „odborníci“ říkají.

    Odpovědět

  • Vojtík

    21 ledna, 2010

    Taky mě strašně baví,jak se neustále dočítám,že panelákové byty(ty jsou vždy automaticky v neperspektivních lokalitách)půjdou dolů,zatímco úžasné developerské projekty (ty jsou v úžasných lokalitách,alespoň tedy z firmy odborníka) půjdou nahoru.Z paneláků bude co nevidět slum,kdežto developerské projekty budou kypět blahobytným životem.
    Fantastické na tom je,že pražské developerské projekty jsou buď:
    a)Nejdále ob dvě ulice od paneláků.
    b)Na vystrkově,kam MHD jede třikrát denně a o víkendu vůbec ne.
    Developerských projektů nespadajících do těchto kategorií je jako šafránu.

    Odpovědět

  • selskyrozum

    22 ledna, 2010

    Zkusil jsem si bydlet jak v panelovém bytě tak v novostavbě a dávám Vám za pravdu.Není mezi tím žádný rozdíl a naopak u panelových sídlišť je zajištěná MHD, veškerá obslužnost /škola,školka,pošta,hřiště,obchody atd./ Co se týče údajné špatné akustiky jak říká Central Group tak muusím říct, že v novostavbě a to jsem jich zkusil několik slyším jak si soused ob dvě patra čistí zuby.V paneláku jsem to neslyšel.

    Odpovědět

  • Katon

    22 ledna, 2010

    Mám podobnou zkušenost. Co také chtít od „odborníka“, který se zabývá spekulacemi s pozemky a výstavbou developerských projektů. Je to jenom cesta jak z lidí vytáhnout víc peněz za stejné bydlení.

    Odpovědět

  • selskyrozum

    22 ledna, 2010

    Ty peníze co z lidí vytahují byli obrovské .Nyní mají šmytec, nikdo to už za ty nehorázné ceny kupovat nebude a můžou kecat co chtějí a vydávat vlastní přání za skutečnost o tom jak ceny půjdou nahoru, případně stagnovat a dobře jim tak.

    Odpovědět

  • selskyrozum

    22 ledna, 2010

    Pěkně se bavím jak nás developeři krmí tím jak dokonce ještě budou zdražovat.Tomu už snad nevěří ani dítě z 5.třídy. Zvykli si na obrovské marže a veškeré nové nemovitosti např.v Praze jsou předraženy tak cca o 20-30 %.Z jejich nabídky jsou kvalitní nemovitosti tak cca 10 % a ostatní je šunt.Na tom, že nebudou kupci nadále nic kupovat nezmění ani jestli je hypotéka 4 nebo 5 %.

    Odpovědět

  • Anonym

    22 ledna, 2010

    je, když u nabídky nemovitostí v okrajových částech města napíšou, že je tam výborná dostupnost a to 15 minut do centra. Jenže to by museli ještě dodat, že toto platí pouze ve 02,00 hod. ze soboty na neděli.

    Odpovědět

  • Radek

    22 ledna, 2010

    našel jsem to 🙂
    https://www.hypoindex.cz/clanky/pozor-na-vyhodne-nabidky/
    – je tam „slovník realitních makléřů“, např.
    Klidné místo. – Všude to budete mít daleko a bez auta se neobejdete.
    Přírodě na dosah. – Budou na vás útočit komáři, vosy, mravenci a jiná havěť.
    Krásné místo u řeky. – Prodávajícího už nebaví pořád uklízet po povodních.

    Odpovědět

  • selskyrozum

    22 ledna, 2010

    Přesně tak, to jsou strašní sedmilháři.Například jsem zahlédl nabídku jistého developera na prodej bytů v Ratajích nad Sázavou.Dobře to tam znám je tam jeden zapáchající a špinavý rybníček a developer píše v nabídce, že nemovitost je u rybníka,který je určen pro relaxaci.

    Odpovědět

  • substituce faktů

    22 ledna, 2010

    rybník určený k rekreaci neznamená nebo nemusí znamenat „ke koupání“ , ale k prosté relaxaci,možná lovu ryb či pneumatik – jen k relaxaci, kterou panéláková králíkárna nenabídne. Developer nemusí lhát, jen „vhodně“ volí slovíčka. Jinak souhlas, ceny za ty rychlostavby se sádrovýma příčkama jsou vysoké, kvalita s panelákem“ podobná.

    Odpovědět

  • selskyrozum

    24 ledna, 2010

    Ano, proti gustu žádný dišputát můžete realaxovat u jaké louže chcete ,nikdo Vám nebrání a o koupání nebylo nic psáno.Jinak paneláky takových louží k relaxaci mají dost viz.např.Černý Most a nic to nemění na faktu, že developeři prostě lžou a je bláhový ten, kdo kupuje nemovitost před tím než skutečně stojí.

    Odpovědět

  • lltuhm

    4 května, 2010

    RceENZ owfsunjsltrt, [url=http://ycgotaxxagyu.com/]ycgotaxxagyu[/url], [link=http://xgpriunenldh.com/]xgpriunenldh[/link], http://mswkhyucudcm.com/

    Odpovědět