EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

01. 02. 2010

0 komentářů

Stavebnictví se dočká oživení až v roce 2011

 


 

Z průzkumu agentury CEEC Research, která v pravidelných intervalech sleduje vývoj v oboru stavebnictví ve Střední a Východní Evropě, vyplývá, že výkonnost českého stavebnictvím bude pravděpodobně klesat i v letošním roce. I přesto, že velká část zástupců stovky oslovených stavebních společností očekává i v letošním roce pokles objemu nových zakázek, jejich očekávaní se v mnohém zlepšila. Před čtvrt rokem byla nálada mezi managementem stavebních společností mnohem horší.

Kam se bude vyvíjet trh?

Podle údajů Českého statistického úřadu kĺesala tuzemská stavební produkce v období od listopadu 2008 do listopadu 2009 meziročně o 2,7 %. Více než polovina oslovených firem předpokládá, že pokles nových zakázek bude pokračovat i v letošním roce. Z průzkumu CEEC Research vyplynulo, že pokles celého sektoru by měl v roce 2010 činit 3 % a postupná stabilizace odvětví by se mohla dostavit již v roce 2011. Přitom, možná překvapivě platí, že pesimismus je znát spíše u větších společností, než u těch středních nebo menších.

„Ačkoliv v letošním roce očekáváme kladný růst české ekonomiky (zhruba 2%) po loňském propadu, tak situace v podnikové sféře zůstane hodně podobná té loňské. Očekáváme proto další propad fixních investic. Další složkou české ekonomiky, která bude klesat, bude spotřeba domácností. Důvodem je pokles pracovních příjmů. Proto stavebnictví, ať už spojené s investicemi nebo s rezidenčními investicemi, nečeká výrazné oživení,“ komentuje svůj odhad David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Proč překvapivě? Rozsahem velké stavební společnosti se velmi často účastní státních stavebních zakázek, kterých se ekonomický propad ČR zatím příliš nedotknul. Podle dat Českého statistického úřadu rostlo inženýrské stavitelství v říjnu loňského roku o 14,7 %. Naopak oborem, který naplno zasáhl pokles poptávky po bydlení, nových kancelářích a skladech je pozemní stavitelství, které v loňském říjnu meziročně ztrácelo 7 %. (ČSÚ již publikoval i listopadová data, ty jsou však zkreslena výrazně příznivějším počasím v listopadu 2009 v porovnání s listopadem 2008)  

Současná situace na trhu pozemního a inženýrského stavitelství se samozřejmě odráží také v tom, jaký vývoj stavaři v této oblasti očekávají. Ze závěrů studie plyne, že firmy očekávají v letošním roce 3,5% pokles pozemního stavitelství a 1,7% úbytek zakázek v inženýrském stavitelství.

REKLAMA

Graf 1: Očekávaný vývoj stavebnictví v letech 2010 a 2011


Zdroj : Kvartální analýza stavu a vývoje českého stavebnictví 01/2010, CEEC


„Státní sektor bude rozdělen na dvě období. Před volbami to bude fáze úspor naordinovaných "úřednickou vládou" a poté fází přípravnou vládou politickou, ale opět, zakázek stavebních bude méně. I přes nutnost šetření je možnost rychlejšího oživení poptávky po stavební výrobě a trumfy drží česká vláda. Jednou z cest nastartování růstu by mohlo být urychlení podmínek pro PPP projekty,“ uvedl Martin Kouřil, místopředseda představenstva společnosti Stavby a.s.

„Bohužel si myslím, že se důsledky propadu celé české ekonomiky ještě budou výrazně projevovat. Zejména v oblasti infrastruktury, která není naší doménou, se doposud dařilo financovat veřejné zakázky. Velmi často se tak dělo s přispěním fondů Evropské unie. Tímto řada stavebních firem nahrazovala výpadek investic v privátním sektoru. Krize však způsobuje i propad příjmů rozpočtů municipalit či krajů, což jen na Vysočině představuje pokles o 500 milionů korun! Do složité situace se tak dostanou nejen společnosti zaměřené na pozemní stavitelství, ale i firmy realizující silniční a železniční stavby,“ František Vaculík, generální ředitel a předseda představenstva, PSJ, a.s.

Situace z pohledu samotných firem

Co se týče vývoje samotných stavebních společností, nikoliv trhu jako celku, celkem 52 % dotázaných  společností očekává v letošním roce růst svých tržeb (zpravidla velice mírný, maximálně do pěti procent). Druhou část (44%) tvoří společností, které naopak očekávají pokles, zpravidla v rozmezí od 0 do 15%.

Graf 2: Očekávaný vývoj tržeb jednotlivých stavebních společností


Zdroj: Kvartální analýza stavu a vývoje českého stavebnictví 01/2010, CEEC

REKLAMA

Graf č. 2 zachycuje také výrazně optimističtější pohled oslovených firem do roku 2011. V tomto roce očekává 72% respondentů růst svých prodejů. V souhrnu, za celý trh, předpokládají stavební firmy v roce 2011 nárůst prodejů o necelá čtyři procenta.

"Pozemní stavitelství bylo v roce 2009 výrazně zasaženo propadem poptávky, způsobené nepříznivou finanční situací domácností a firem. Rostoucí nezaměstnanost, minimální růst reálných mezd a restriktivní politika státu bude i v roce 2010 omezovat poptávku lidí po vlastním bydlení. Investiční aktivita firem i v tomto roce nadále bude tlumena nízkými ziskovými maržemi a zpřísněnými úvěrovými podmínkami. Neutěšená situace ve veřejných rozpočtech však nebude letos umožňovat ani výraznější růst produkce inženýrského stavitelství, které bylo v roce 2009 hlavním tahounem růstu českého stavebnictví," uvedla Kamila Fialová, makroekonomická analytička Komerční banky. 

Všechny stavební firmy se shodly v jednom. Za současným poklesem vlastních zakázek je slabá poptávka na trhu. Až na druhém místě uvádí konkurenci. Nedostatek zakázek samozřejmě znamená také výrazný pokles vytíženosti vlastních kapacit a zeštíhlování provozu. Samy stavební firmy udávají, že hlavním úkolem pro následujících 12 měsíců je zvýšit efektivitu fungování.

"Převis nabídky kapacit nad poptávkou vede k tomu, že investoři zvyšují tlak na snižování cen, což vede nejen ke zhoršování ekonomické situace některých firem, jejich balancování na hranici bankrotu, ale i ke snižování kvality prací, ve snaze dostat se na požadované parametry investorů. Osobně vidím nebezpečí pro budoucnost i v tom, že některé firmy snižují stavy zaměstnanců a to i propouštěním profesně zdatných techniků a dělníků, což vede opět k dalšímu snižování kvality, růstu reklamací a tím i zvyšování nákladů," upozorňuje Jiří Požár, předseda Krajské stavební společnosti SPS Pardubického kraje a člen předsednictva SPS.



Poznámka: Zdrojem údajů a citací je Kvartální analýza stavu a vývoje českého stavebnictví 01/2010, kterou připravil CEEC Research ve spolupráci se společnostmi KPMG Česká republika, Ipsos a rovněž také za podpory společností Rigips, Credos a Phoenix Zeppelin.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *