Konečně zákon o sociálním bydlení

– Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) vytvořilo zákon o sociálním bydlení. Navrhují zavést novou koncepci zajištění sociálního bydlení státem, která bude spočívat v zavedení adresných příspěvků na bydlení ve formě sociálních dávek. O tomto řešení probíhá intenzivní komunikace s ODS.

Nově zavedené sociální dávky by pomohly osobám v nezaviněné nouzi překlenout dočasné finanční obtíže. Zákon je naplněním Listiny základních práv a svobod a nabízí minimalizaci nákladů, sociální jistotu a funkčnost.

V současné době je situace v oblasti bydlení řešena zbytečně vysokými státními dotacemi do zcela neefektivních a korupčně zneužitelných projektů, které jsou v rozporu s mezinárodními standardy. Hrozí dokonce, že stát bude nucen přistoupit k odškodnění těch, kteří jsou současnou situací poškozeni,“ vysvětluje RNDr. Tomislav Šimeček, předseda OSMD.

Zákon má nahradit výstavbu sociálních bytů, které vznikají v méně atraktivních lokalitách, nikoli jen tam, kde je nejvíce sociálně potřebných. Při kontrole obsazenosti těchto bytů se ukazuje, že často je i více než polovina z nich obsazena bez zřejmých sociálních důvodů.

Žádná domácnost v nezaviněné nouzi nebude muset vydávat na své bydlení v bytě přiměřené velikosti odpovídající úrovně více než 25 % disponibilních příjmů. Tento zákon vznikl v reakci na dopady zákona 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájemného.