Osobní bankroty se v roce 2009 více než ztrojnásobily

04.01.2010 12:01 Tisková zpráva:

V roce 2009 bylo v České republice vyhlášeno 2500 osobních bankrotů, což je o 248 procent více než v roce 2008. Meziročně se tak počet vyhlášených osobních bankrotů více než ztrojnásobil. Rovněž počet návrhů na osobní bankrot se meziročně zvýšil, a to o 137 procent na 3933, přičemž v listopadu 2009 překonal měsíční počet návrhů na osobní bankrot poprvé hranici 500. Vyplývá to ze statistik databáze obchodních informací Cribis.cz, které pravidelně zveřejňuje společnost CCB – Czech Credit Bureau.

„Ze statistik vyplývá, že vyhlášením osobního bankrotu skončilo v roce 2009 přibližně šest z deseti návrhů na osobní bankrot. Přitom v roce 2008 to bylo o dva návrhy méně, vyhlášením skončilo jen okolo čtyř z deseti návrhů na osobní bankrot. Znamená to, že přestože byl loni počet návrhů na osobní bankrot meziročně více než dvojnásobný, dokázaly se s nimi soudy dobře vypořádat,“ říká Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení ve společnosti CCB – Czech Credit Bureau, která databázi obchodních informací Cribis.cz provozuje.

V průměru bylo za každý měsíc v roce 2009 vyhlášeno 208 osobních bankrotů, přitom v roce 2008 to bylo v průměru jen okolo 60 vyhlášených osobních bankrotů měsíčně. Podáno bylo loni v průměru 328 návrhů na osobní bankrot měsíčně, loni přitom tento měsíční průměr činil 138 návrhů. Jen v samotném prosinci roku 2009 bylo vyhlášeno 312 osobních bankrotů, což je nejvíce od zahájení činnosti insolvenčního rejstříku. Návrhů na osobní bankrot bylo v prosinci roku 2009 podáno 546, což je zatím rovněž nejvíce v historii.

Dohromady bylo v roce 2009 vyhlášeno 3980 osobních i firemních bankrotů, přičemž osobní bankroty se na celkovém počtu podílely 63 procenty. V roce 2008, kdy bylo vyhlášeno celkem 1761 bankrotů, přitom činil podíl osobních bankrotů 41 procent. Celkový počet insolvenčních návrhů týkajících se fyzických osob, podnikatelů i firem dosáhl v roce 2009 výše 8687. V jejich rámci představovaly návrhy na osobní bankrot 45 procent. Přitom v roce 2008 bylo podáno dohromady 4531 návrhů na bankrot, z toho návrhy na osobní bankroty činily podíl necelých 40 procent

„Pro rok 2009 byl charakteristický velmi rychlý růst osobních bankrotů a relativně pomalé zvyšování bankrotů firemních. Pro rok 2010 lze očekávat další zvyšování bankrotů, a to opět zejména osobních,“ dodává Věra Kameníčková.