První čtvrtletí 2010: Pokles cen pražských bytů se zastavil, nejvíce se prodávají menší byty

15.04.2010 09:04 Tisková zpráva:

V prvních měsících nového roku došlo k zastavení propadu cen nemovitostí v hlavním městě – poprvé od srpna 2008. Velmi dobře se prodávají především menší, cenově dostupné byty, kterých je však v dokončených bytových projektech nedostatek. I díky tomu lze sledovat opětovný zájem klientů o nově zahajované projekty.

V meziročním srovnání je I.Q roku 2010 obchodně aktivnější období. V posledních třech měsících registrujeme větší aktivitu nejen klientů, ale také developerů. Po přestávce způsobené globální ekonomickou krizí začínají na trh uvádět nové projekty, které více vycházejí vstříc požadavkům klientů, především pokud jde o dispoziční parametry bytů a jejich konečné ceny. „Nižší cena je u nově zahajovaných projektů možná také díky snížené ceně stavebních prací a materiálů,“ říká obchodní ředitel LEXXUS a.s, Peter Višňovský. Dokončené projekty těm nově zahajovaným konkurují poskytovanými slevami a především okamžitou dostupností konkrétního bytu. Je na kupujícím, jakou variantu zvolí.

Stabilně největší poptávka je po bytech kategorie 1+kk a 2+kk v dobré dostupnosti centra města – nejlépe v blízkosti stanice metra. Na tyto požadavky zareagovali někteří developeři a v nově zahajovaných projektech navýšili počet menších bytů.

Pro zbytek roku neočekáváme zásadní pohyby cen. Zastavení jejich poklesu v prvním čtvrtletí naznačuje, že lze předpokládat spíše mírný růst než další pokles.