EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Miroslav Mikeska

01. 09. 2008

2 komentáře

Krize na trhu nemovitostí a drahé hypotéky ve Velké Británii

 


 

Česko versus Velká Británie

Vývoj na trhu nemovitostí v Česku rád porovnávám se situací ve Velké Británii. Ne snad proto, že by si tyto země byly velmi podobné, ale především mám možnost situaci ve Spojeném království diskutovat s lidmi, pro které se tato země stala druhým domovem nebo jsou rodilí Britové. Situace ve Velké Británii je navíc pro ekonoma zvláště letos po červenci, kdy došlo k pololetnímu bilancování, výjimečné sousto.

Je zajímavé pozorovat vývoj jiné země, která se nachází v odlišné ekonomické pozici, a přesto lze vysledovat jisté paralely a podobnosti s vývojem na českém trhu nejen díky mezinárodnímu vývoji a geografické determinaci, kterou oba státy díky členství v EU pociťují stále silněji.

Krize na trhu nemovitostí

Ekonomická situace v UK přestává být po letech růstu růžová (viz článek Velká Británie v recesi… Co bude dál?). Někteří Britové podlehli iluzi, že nemůže dojít ke krizi. Tito lidé nyní začínají pociťovat tvrdou realitu a po letech blahobytu se očekává půst.

Krize na trhu nemovitostí v UK přinutila majitele nemovitostí odložit plánovaný prodej nemovitostí. Tím došlo k růstu počtu pronajímaných nemovitostí. Na druhé straně roste počet zájemců o koupi bydlení, kteří odložili nákup nemovitosti kvůli nejisté situaci na trhu a rostoucím úrokovým sazbám hypoték.

Výsledkem je růst cen podnájmů, jak ukázal průzkum institutu RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors). Britové mají podle červencového výzkumu RICS větší zájem o pronájem domů než bytů. Růst poptávky po pronajímaných nemovitostech je nejsilnější od dubna 1999, kdy se průzkumem začala společnost zabývat.

REKLAMA

Drahé hypotéky

Hypotéky za poslední dvě léta značně podražily. Zatímco v roce 2006 průměrná úroková sazba hypotéky s dvouletou fixací byla 4,34 %, v roce 2008 se vyhoupla až na 6,64 % (dvouletá fixace a hypotéka ve výši kolem 150 000 liber je v UK nejpopulárnější). To znamená, že 1,4 milionu lidí, kterým letos končí fixační období, hypoteticky naroste splátka o koeficient 1,025 v porovnání s předchozími dvěmi lety. Spolu s velkou inflací na úrovni blížící se 5 % se jedná o velmi negativní jev.

Také kvůli drahým hypotékám sílí tlak na snížení úrokových sazeb britské národní banky. Z obav před inflací Bank of England dlouho čekala a snižování sazeb odmítala. Mervyn King, guvernér Bank of England, před několika měsíci prohlásil, že se britská ekonomika pravděpodobně již nachází v recesi. Stimul ekonomiky v podobě snížení úrokových sazeb se proto zdá být nevyhnutelný.

V tomto roce se však se zlevněním hypoték nepočítá. Důsledkem drahých hypoték je pokles nově uzavřených hypotečních smluv každým měsícem. Tento trend trvá již déle než rok.

Ceny bytů a domů klesají, staví se o 30 % méně

Ceny bytů a jiných nemovitostí poklesly za poslední půlrok kvůli úvěrové krizi. Průměrně ceny nemovitostí zaznamenaly jen za první pololetí pokles o 2,5 %. Největší pokles byl u nemovitostí v Londýně – o více než 3 %. Výstavba nových domů v prvním pololetí je nižší o celých 30 %.

Závěr

Situace na trhu nemovitostí ve Velké Británii skutečně připomíná horor. Ne příliš krvavý, ale k optimismu je vskutku daleko. Velká Británie nyní prochází složitým obdobím, jehož obrat k lepšímu se v brzké budoucnosti nečeká. Lidé žijící na území Spojeného království si začínají stále více uvědomovat vážnost situace a žijí v nejistotě, co přinesou nadcházející léta.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *