EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Nejčastější příčiny nezdravého zadlužení: Například půjčka kvůli půjčce

 


 

Asociace občanských poraden rozděluje příčiny vzniku zadlužení na ty, za které si mohou dlužníci sami (vnitřní), a na ty, za které může především společnost a legislativa (vnější). Vnitřní příčiny záleží na finanční gramotnosti lidí a právě na jejich hospodaření s rodinnými financemi. Mezi vnější příčiny patří například reklamy úvěrových společností, neetické postupy oddlužovacích agentur a nedostatečná regulace související s poskytováním spotřebitelských půjček.

Velkým problémem je slabá osvěta v oblasti finanční gramotnosti. I podle průzkumu ministerstva financí, který proběhl koncem minulého roku, je finanční gramotnost na velmi špatné úrovni. Lidé často ani nevědí, co podepisují. Proto jedno z nejzákladnějších pravidel je, abyste si vždy přečetli úvěrovou smlouvu, pojistné podmínky a všechny dodatky, které obdaříte svým podpisem.

Podle Asociace občanských poraden jsou problémové i postupy státních orgánů a věřitelských subjektů. „Obecně se jedná především o liknavé, zdlouhavé upozorňování ze strany orgánů jednak veřejné správy a jednak věřitelských subjektů, kdy je občan informován o povinnosti uhradit dlužnou částku, nebo vůbec o vzniku dluhu nebo jeho trvání, se značným zpožděním a jsou mu následně k dlužné jistině účtovány vysoké penále,“ uvádí Stanislav Skalický ředitel Asociace občanských poraden.

Vytloukání půjčky půjčkou

Když si dlužník neví rady se svými dluhy, překvapivě sáhne po jiné půjčce. Často se vyšší úvěry řeší kreditní kartou nebo kontokorentem. To ale není řešení. Leckdy pak klienti občanských poraden neznají ani výši svých půjček, ani počet věřitelů.

Pokud si berete půjčku, důležité je spočítat si, zda budete mít na její splácení. V případě, že neušetříte měsíčně ani korun, do žádných velkých úvěrů se nepouštějte. Odborníci navíc radí mít na svém běžném účtu k dispozici zhruba pět měsíčních platů kvůli neočekávané životní situaci.

REKLAMA

Nedávný průzkum společnosti Ipsos Tambor pro Zlatou korunu ukázal, že téměř pětina populace neušetří měsíčně ani korunu. Přes 54 procent domácností v České republice má velké problémy ušetřit větší částky. Většinu měsíčního příjmu lidé spotřebují na běžné platby, výdaje a nákupy.

„Oddlužovací“ agentury komplikují situaci zadluženým

Velkým problémem jsou paradoxně agentury, které mají oddluženým pomoci. Ty většinou využijí zoufalé situace zadlužených a účtují různé navýšené poplatky. Příkladem je naúčtování odměny za každou dohodnutou splátku s věřitelem.

Další problém je, že oddlužení nemůže zajistit žádná agentura splátkovou činností prostředníka, ale jen soud na základě řádného insolvenčního řízení.

Předlužení, za které si mohou dlužníci sami, souvisí se snahou o udržení životního standardu. V rámci udržení určité životní prestiže si lidé často pořizují věci, bez kterých by se sice obešli, ale má je soused. Za zbytečné půjčky jsou považovány úvěry na dovolenou, na vánoční dárky nebo na rekonstrukci ucházejícího bydlení.

Občanské poradny řeší mnoho případů

Podle statistiky z prvního čtvrtletí roku 2011 je patrné zvýšení dotazů na občanské poradny. Ve srovnání s loňským rokem došlo k nárůstu o 48 procent. “Za celý rok 2009 jsme evidovali celkem 10 952 dotazů, zatímco v roce 2010 to bylo již 17 872 dotazů. To představuje nárůst o 63%. Celkově lze tedy konstatovat, že v roce 2011 se trend v počtu dotazů veřejnosti v dluhové oblasti přeci jenom mírně snížil, ale lze se domnívat, že je to spíš omezenou kapacitou občanských poraden, než že by došlo k zastavení neustále se prohlubujících problémů s dluhy,“ říká Stanislav Skalický ředitel Asociace občanských poraden.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *