Poslanci dnes znovu hlasují o zvýšení DPH. Pokud projde, dojde k dalšímu útlumu stavebního i realitního trhu

04.09.2012 04:09 Tisková zpráva: EKOSPOL

Poslanci budou na své dnešní schůzi znovu hlasovat o vládním návrhu na zvýšení obou sazeb DPH o 1 procentní bod, který jim k opětovnému projednání vrátil senát. Kromě zvýšení dolní sazby DPH, která je mj. uplatňována i na nové bydlení či stavební práce, ze 14 na 15 procent, jsou součástí tzv. konsolidačního balíčku i další daňové změny – např. růst daně z příjmů pro osoby s příjmem nad sto tisíc korun či zvýšení daně z převodu nemovitostí.

Podle generálního ředitele přední české developerské společnosti EKOSPOL Evžena Korce jsou daňové změny týkající se stavebního a realitního trhu v současné době zvlášť nešťastné a zcela jistě budou mít další negativní dopad na jeho vývoj. „Pochopil bych podobná restriktivní opatření v době, kdy trh roste a ekonomika vzkvétá, ale ne v situaci, kdy stavební trh skomírá a firmy propouštějí. Nejen, že se na daních nevybere více, ale naopak ještě vzrostou sociální výdaje státu na nové nezaměstnané, které tyto protirůstové změny vytvoří,“ říká Korec a dodává: „Růst daně z převodu nemovitostí znovu utlumí již tak slabou poptávku po bydlení, a to nejen v segmentu novostaveb, ale i u tzv. secondhandových bytů. Lze tedy očekávat, že stavební firmy budou znovu propouštět.“

Proti jsou i ekonomičtí experti

Zvyšování daňové zátěže v době ekonomického poklesu hodnotí negativně vedle podnikatelů i renomovaní ekonomičtí experti, mezi posledními například Jan Švejnar. A svou obavu o zodpovědné rozhodování poslanců včera při příležitosti prvního dne nového školního roku vyjádřil i prezident Václav Klaus.

Tagy: DPH zvýšení