EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: David Bureš

08. 10. 2019

0 komentářů

Koupit nemovitost na rodné číslo, nebo na společnost?

 

Jaké jsou plusy a mínusy koupě investiční nemovitosti na rodné číslo a na společnost s ručením omezeným? V praxi se toto řeší zejména u velkých nemovitostí, jako jsou činžovní domy nebo soubor více nemovitostí větší hodnoty. 

Loading



 


Koupě nemovitosti, kterou následně vložíte do společnosti s ručením omezeným, je otázka hlavně bezpečnosti, aby se oddělil soukromý majetek od majetku určeného pro podnikání.
Pokud se podíváme na skutečnou praxi, tak mohou nastat tyto 4 případy:

  1. Vy jako fyzická osoba koupíte nemovitost od jiné fyzické osoby.
  2. Vy jako fyzická osoba koupíte společnost s ručením omezeným (s.r.o.), které vlastní danou nemovitost.
  3. Vy založíte společnost s ručením omezeným a to koupí od fyzické osoby nemovitost.
  4. Vy založíte společnost s ručením omezeným a koupíte jinou společnost s ručením omezeným, které vlastní danou nemovitost.

Co vám nyní ovlivní čistý zisk?

Pokud kupujete přímo nemovitost, tak se vás dotýkají všechny 3 daňové náklady. Pokud kupujete společnost s ručením omezeným, tak řešíte pouze věci kolem daně z příjmu, kde však je nižší efekt z pokračujících odpisů, což znamená vaše budoucí vyšší zdanění příjmů z pronájmu.
V Tabulce 1 je zanesen základní rozdíl mezi přímým nákupem nemovitosti a nákupem společnosti s ručením omezeným, které nemovitost vlastní. Výhodnější pro prodávajícího je prodat obchodní podíl, kde nemusí (v modelovém příkladu) platit 9,5 mil. Kč daně z příjmu (pokud by to bylo v obchodním majetku nebo to nedržel ještě 5 let). Tato výhoda může být hlavním důvodem pro slevu, pokud koupíme jeho společnost namísto samotné nemovitosti. Často se to určuje jako polovina z uspořené daně z příjmu. Další možnou úsporou prodávajícího je daň z dividend.
Tabulka 1: Rozdíl přímého nákupu nemovitosti a společnosti vlastnící nemovitost
Rozdíl přímého nákupu nemovitosti a společnosti vlastnící nemovitost
 Zdroj: PWC
Další důležitý pohled na rozdíly je ve fázi zdanění příjmů. Zde jsou vidět všechny 4 varianty nákupu a s tím spojené efekty. To nám ukazuje ve spodní části Tabulky 2 výsledek v podobě doby návratu vlastního kapitálu. Tedy jak rychle se vrátí vložené peníze.
Nejlépe vypadá na první pohled varianta, kdy nově založená společnost s ručením omezeným (označuje se SPV) koupí jinou společnost, která vlastní již konkrétní nemovitost. Musíme však ještě započíst jednu daň – a tou je daň z příjmu, pokud si to z daného SPV bude chtít jeho majitel „vytáhnout“ zisk pro vlastní užitek. V ten moment je pak nejlepší variantou, kdy fyzická osoba kupuje přímo nemovitost. Na konci jsou již čisté zdaněné peníze v kapse fyzické osoby.
Tabulka 2: Porovnání zdanění zisku při různých způsobech koupě nemovitosti
Porovnání zdanění zisku při různých způsobech koupě nemovitosti
Zdroj: PWC
Autor je expertem na investiční nemovitosti v Praze. Tedy jak sehnat ty výnosné nad 7 % p.a. a na to, jak v současných nemovitostech vydělat o 20 % více. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *