EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

26. 11. 2012

2 komentáře

Fantazie lichvářů je nebetyčná. Znáte jejich nekalé praktiky?

 


 

Lichváři zkouší zlákat své klienty i na neobvyklých místech. Jako jsou autobusové zastávky, nemocnice, hřbitovy nebo při nákupech.  Pokud jste se setkali s nějakým absurdním lichvářským příběhem, pošlete ho na email vrba@bankovnipoplatky.com. Příběh pak bude zveřejněn na bankovnipoplatky.com jako výstraha všem. Soutěž bude probíhat od 1. prosince 2012 do 28. února 2013. 

Volba nejabsurdnějšího lichváře se nabízela, protože reaguje na aktuální problematiku lidí u nás, pokud jde o zadlužení. Celá řada problémů lidí se zadlužením není zaviněna tím, že by si půjčovali víc než mohou splácet, ale tím, že narazili na lichváře, který od počátku plánoval dotyčného podvést,“ vysvětluje Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com. Nacher tímto chce vytvořit platformu, kde by si lidé vyměňovali zkušenosti a různá varování proti úvěrovým žralokům.

Vysoký úrok neznamená lichvu

Průzkum agentury GfK před nedávnem ukázal, že Češi se stále soustředí hlavně na výši úroku poskytnutého úvěru. Pro 62 procent dotázaných je výše úroku rozhodující při hodnocení kvality úvěru. To ale už dávno nemůže lichváře nijak omezit.

Opticky to vypadá dobře – úvěr je nízký, spotřebitel si spočítá, o co by vypůjčené peníze „přeplatil“ a podle toho se rozhoduje. S tím ale současná šedá zóna spotřebitelských úvěrů počítá a nebezpečí jsou skryta v různých detailech – například v poplatcích za vyřízení půjčky, ve splátkách uváděných nikoliv měsíčně, ale například týdně, aniž by na to byl spotřebitel výslovně upozorněn, nebo v přemrštěných sankcích za pozdní splátku,“ upozorňuje Michal Mejstřík profesor Univerzity Karlovy a člen NERV na současné metody lichvářů.

Podle výše úroku ale lichváře nepoznáte, mělo by to být jen jedním z několika kritérií hodnocení výhodnostia bezpečnosti daného úvěru. „Fantazie lichvářů je opravdu velká. Za největší lichvu považuji slíbení půjčky, ke které nakonec nedojde. Půjčka sice neproběhne, ale lichvář z lidí vytáhne nějaké peníze,“ doplňuje Nacher. Dalším problémem v oblasti úvěrů jsou půjčky přes sms zprávy, kde lidem slibuje nějaká společnost, že jim půjčí peníze v řádech tisíců korun na relativně krátkou dobu s nulovým úrokem. Je tam uvedený jen poplatek. Ale podle Patrika Nachera tento poplatek z takové půjčky právě dělá lichvu, vzhledem k tomu, o jak malou částku se jedná.

REKLAMA

Lichváři by měli od nového roku škodit méně

Od ledna 2013 bude v rámci zákona o spotřebitelském úvěru platit, že při porušení povinností bude dovoleno udělit za lichvu pokutu až do výše 20 milionů korun.

Návrh reaguje na poznatky z praxe a na některé neférové praktiky, ke kterým na trhu spotřebitelských úvěrů v České republice dochází. Cílem navrhovaných změn je především posílení postavení spotřebitelů a principu odpovědného úvěrování,“ uvedl po schválení zákona ministr financí Miroslav Kalousek. Novelu zákona vláda schválila 22. srpna a nabytí její účinnosti se předpokládá 1. ledna 2013.

Od účinnosti zákona bude tedy moci věřitel poskytnout půjčku jen tehdy, pokud dotyčný bude schopen spotřebitelský úvěr splácet. Zakázáno bude používání směnek a šeků v souvislosti se spotřebitelskými úvěry.

Dluhy českých domácností rostou

Domácnosti v České republice nedluží zrovna zanedbatelnou částku. V září dluhy stouply na 1,145 bilionu korun. V přepočtu dluží každý Čech skoro 160 tisíc korun.

REKLAMA

Přestože dluhy českých domácností vzrostly za posledních deset let zhruba sedmkrát, podíváme-li se na míru zadlužení, patříme stále k nejspořivějším národům v Evropě,“ uvedl vedoucí partner sektoru finančních služeb PwC Česká republika Petr Kříž.

Většina lidí si už čím dál tím méně půjčuje na vánoční dárky nebo na dovolenou. Největší podíl na dluhu tvoří úvěry na bydlení, u nichž si banky pečlivě prověřují, zda dlužník bude schopný splácet.

Stoupá i počet osobních bankrotů

V říjnu vystoupaly pty návrhů na osobní bankrotyna 2 348 za měsíc. Ve srovnání se zářím to je o 594 osobních bankrotů více. Počet osobních bankrotů se bude zvyšovat i nadále, ale růst již nebude tak strmý, jako v předchozích obdobích. V letošním roce se v průměru jejich počet zvýšil o 51 %, v roce loňském to bylo o 90 %,popisuje vedoucí analytického oddělení CCB – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Januš

    26 listopadu, 2012

    Banky i Nebankovní společnost bude pod kontrolou ČNB.

    Odpovědět

  • Blanka Kratochvílová

    27 října, 2022

    Společnost na Praze 1.nebankovní úvěr na podnikání. VENERATY GROUP. TAK úvěr 50 tisíc jen hotovost. Ale musíte podepsat 60 tisic protože před Vámi pan Dědic sbalí 10000 a dtrčí do kapsy. Dale splatkový kalendář se vypočte z 60 tisíc + úroky =81652,- +11500 takzvané mořádné platby. Dohromady.
    102152. Takže za úvěr 50 tisíc zaplatíte víc než 100%. A ještě musite podepsat tak s nemovitostí za kolik milionů nesmíte disponovat. Paráda. To máme vlád u

    Odpovědět